Stłuczka z policjantem

• Autor wątku Autor wątku DANIA63
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DANIA63

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam
Ponad dwa lata temu miałam stłuczkę samochodową. Poszkodowanym był policjant, który przebywał na zwolnieniu lekarskim 80 dni i otrzymał z resortu odszkodowanie (4,5 tys.) za uszczerbek na zdrowiu
Mój ubezpieczyciel w sierpniu 2007r wypłacił Policji za 35 dni zwolnienia lekarskiego.We wrześniu 2007r wypłacił 1000 zł. jednorazowego odszkodowania i 2,5 tys. z tytułu uszczerbku na zdrowiu bezpośrednio poszkodowanemu.
W tej chwili toczy się sprawa o nakaz zapłaty dla Policji za resztę zwolnienia lekarskiego i odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu. Policja powołuje się na art. 441 par.3 k.c. Ja wniosłam o przypozwanie mojego ubezpieczyciela i zobowiązanie go do dostarczenia akt likwidacji szkody.
Chciałabym się dowiedzieć:
1. Czy są przepisy prawne na to gdy poszkodowany otrzyma bezpośrednio odszkodowanie, nie należy się zwrot kosztów pracodawcy?
2. Jeżeli sąd przypozwie ubezpieczyciela co to dla mnie oznacza - czy powinnam bronić się razem z nim czy przyjąć własną linię obrony?

Bardzo proszę o pomoc
P O Z D R A W I A M

DANIA63 napisał:
2. Jeżeli sąd przypozwie ubezpieczyciela co to dla mnie oznacza - czy powinnam bronić się razem z nim czy przyjąć własną linię obrony?
Nie ryzykowałbym własnej linii obrony, gdyż w przypadku przegranej ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania twierdząc, że to była to Twoja wina.
Tak czy inaczej płaci ubezpieczyciel, więc nich on się martwi jak się bronić.

Dziękuję za radę i pozdrawiam

Tych którzy są zainteresowani moją sprawą informuję, że policja niesłusznie rząda ode mnie odszkodowania za pozostałe dni zwolnienia lekarskiego
-uchwała SN z dnia 19 września 1997 r. III CZP 41/97,OSNC 1998/2/20 zakładowi pracy, który wypłacił pracownikowi wynagrodzenie w okresie jego niezdolności do pracy na podstawie art. 92 par. 1 kp, przysługuje roszczenie zwrotne w stosunku do osoby odpowiedzialnej za tą niezdolność.
Mój ubezpieczyciel wypłacił Policji odszkodowanie właśnie na podstawie art. 92 par. 1 kp. (czyli za 33 dni) . Policja ma nadpłatę za dwa dni zwolnienia.

Powrót