STOART -pobieranie opłat i prawa w biznesie hotelarskim

• Autor wątku Autor wątku areklal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

areklal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, wiem że sporo już o STOARCIE napisano ale chciałbym otrzymać jasne odpowiedzi:

Prowadzę apartamenty turystyczne (1 apartament to małe mieszkanko z kuchnią i łazienką). W apartamencie jest telewizor.

Pytania:

1. Czy musimy płacić Stoartowi?? Czy musimy zawrzeć z nimi umowę?
2. Czy Stoart może skontrolować apartamenty (np jak są tam zameldowani Klienci?? Czy muszę ich wpuścić.

Arek

1. To zależny czy macie zawartą umowę z inną OZZ i w jaki zakresie.
2. Art. 105. ust. 2. Prawa autorskiego.

Dzięki,

1. Nie mamy takiej umowy. Co wtedy??
2. Może się domagać informacji lub dokumentacji. Nie ma tutaj wzmianek o osobistej kontroli apartamentów. Czyli mogę im pokazać drzwi jak coś.

Nawet Sanepid się teraz umawia na kontrole :)

1. Zatem jak najbardziej mogą żądać zawarcia umowy
2. Domaganiem się udzielania informacji jest też żądanie wskazania wykorzystywanych urządzeń a należy wiedzieć, że:
Przepis prawny:
Art. 119.
[Prawo do kontroli sposobu korzystania z utworu]

Kto uniemożliwia lub utrudnia wykonywanie prawa do kontroli korzystania z utworu, artystycznego wykonania, fonogramu lub wideogramu albo odmawia udzielenia informacji przewidzianych w art. 47, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
http://forumprawne.org/prawo-autors...utorskim-prawach-pokrewnych-2.html#post660899

PS.
Pochowałbyś wtedy wszystkie telewizory zawczasu :?:

Ostatnia edycja:
Ok,

1. A co w przypadku gdy zgłoszą się kolejne tego typu organizacje z żądaniem haraczu?? :)
2. Ale w przypadku niezapowiedzianej kontroli gdy mam obłożenie to chyba naturalne że nie muszę im fizycznie pokazywać apartamentu. Wystarczy ustna informacja - tak?

W kwestii chowania :) Nie - chcę podpisać umowę ale nie dam się terroryzować :) Dlatego chcę znać swoje prawa w tym zakresie :)

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1. Jak w poście #2.
2. Jak będą wiarygodne to inspektor nie będzie musiał powoływać się na Art. 119. PA.

Troszkę chyba przesadzasz z tym prawem do kontroli. Przestrzenie otwarte dostępne dla każdego (np. sklep) to okej. Ale pokoje wynajmowane przez Klientów nie mogą być kontrolowane wg widzimisię "inspektora".

Co innego jak termin kontroli jest uzgodniony z przedsiębiorcą. Ustawa nic na ten temat nie mówi. Może masz jakieś informacje?

Powrót