stomatolog - jaka forma opodatkowania najlepsza?

• Autor wątku Autor wątku cza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

będąc stomatologiem chcę założyć działalność ale nie będę prowadził swojego gabinetu tylko pracował w innym , czyli rozumiem że co miesiąc będę wystawiał faktury gabinetowi stomatologicznemu w którym będę pracował ?

czytałem że najprościej wybrać kartę podatkową, ale nie jestem pewny czy w takiej sytuacji (nie będę miał swojego gabinetu) mogę skorzystać z karty podatkowej. Czytałem coś też o ryczałcie - ale jak dobrze zrozumiałem nie można wtedy odliczać kosztów od podstawy opodatkowania ? Ciekaw jestem co poleca się stomatologom w takim przypadku.

dzieki z góry za wszelkie infomracje :)

dziękuję :) jest tam napisane:
"działalność nie może być prowadzona na rzecz podmiotów prawnych, jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej albo na rzecz osób fizycznych dla potrzeb prowadzonej przez nie pozarolniczej działalności gospodarczej."

czy pracując w innym gabinecie i wystawiając faktury za wykonaną pracę np. co miesiąc - rozumiem że to właśnie byłaby praca na rzecz innego podmiotu prawnego?

Zacznę od tego, iż przytoczone przez Pana słowa pochodzą z definicji „wolnego zawodu”, zawartej w ustawie ustawy z 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.
Ustawa ta przewiduje możliwość opodatkowania w formie „ryczałtu” od przychodów osiąganych z działalności wykonywanej w ramach wolnego zawodu. Pańska działalność, mimo że wykonywana osobiście i w ramach działalności gospodarczej, niestety nie będzie mieściła się w pojęciu wolnego zawodu, jeśli będzie wykonywana na rzecz prywatnego gabinetu stomatologicznego(chodzi tu o gabinety prowadzone przez osoby fizyczne w ramach dział.gosp. oraz spółek osobowych(jawnych,cywilnych,partnerskich,etc.). W konsekwencji w wypadku świadczenia wspomnianych wcześniej usług nie będzie Pan mógł skorzystać z opodatkowania w formie karty podatkowej oraz ryczałtu.

dziękuję :) czyli pozostaje mi chyba podatek liniowy 19% .

pozdrawiam serdecznie

Powrót