stopień niepełnosprawności i urlop wypoczynkowy

• Autor wątku Autor wątku dyni
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dyni

Stały bywalec
Odpowiedzi
525
Dzień dobry, mam pracownika, który pracuje od 12.2021 z orzeczeniem o niepełnosprawności w stopniu znaczym, który dostarczył w kwietniu 2025 (ale orzeczenie od 7.10.2024). Czas pracy tego pracownika nie przekracza 7 godz. na dobe i 35 godz. na tydzień. Pracownikowi przysługuje 26 dni urlopu wypoczynkowego + 10 dni urlopu dodatkowego od 7.10.2025. Czy w tej sytuacji przysługujący urlop powinnam przeliczyć i pomnożyć przez 8 godz. czy przez 7 godz.? Czy to coś zmienia, że prawo do urlopu pracownik nabył 1 stycznia, kiedy jeszcze nie mielismy orzeczenia o stopniu niepełnosprawności?

Ostatnia edycja:
coś jest nie tak
dyni napisał:
pracuje od 12.2021 z orzeczeniem o niepełnosprawności w stopniu znaczym,
Czyli już musiał mieć orzeczenie wydane wcześniej, jednym słowem pewnie będzie należał mu sie urlop po roku pracy od tego 21r - wszystko zależy czy pracował już wczesniej czy to jego 1 praca u was

Orzeczenie wydane było wczesniej i rok pracy po wydaniu orzeczenia minie 7.10.2025. Moje pytanie czy w tej sytuacji przysługujący urlop powinnam przeliczyć i pomnożyć przez 8 godz. czy przez 7 godz.? Czy to coś zmienia, że prawo do urlopu pracownik nabył 1 stycznia, kiedy jeszcze nie mielismy orzeczenia o stopniu niepełnosprawności i kiedy nie minął rok pracy posiadając orzeczenie?

dyni napisał:
rok pracy po wydaniu orzeczenia minie 7.10.2025.
O czym ty piszesz
Pracuje od 2021 roku na orzeczeniu stopień znaczny czyli - dlaczego ty chcesz mu liczyć urlop od 25 roku ????
od 21 roku nie miał dodatkowego urlopu ?

Ostatnia edycja:
Pracownik zatrudniony w grudniu 2021. Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności otrzymał w 7.10.2024, ale dostarczył je nam dopiero w kwietniu 2025. Rok pracy od daty otrzymania orzeczenia, ktory uprawnia do dodatkowego urlopu minie 7.10.2025. Ale nie to jest sednem mojego pytania :)
Od kwietnia norma dobowa pracownika to 7 godz. Czy przysługujące mu dni urlopowe powinnam przeliczyć i pomnozyć przez 7 godz. czy przez 8 godz. bo prawo do tego urlopu nabył w styczniu 2025, kiedy nie mieliśmy informacji, że pracownik ma orzeczenie o stopniu niepełnosprawności. Mój system kadrowy mnozy przez 8 godz., dlatego zgłupiałam i pytam :)

Z pierwszego postu wynika jakby miał niepełnosprawność od samego początku :confused:

Przeliczasz przez 7 h od kwietnia jeżeli po tyle pracuje- taka jest jego dniówka, ale dni nadal ma 26 na rok +10 dodatkowego
Urlop na godziny przelicza się tylko dla niepelnoetatowcow

Powrót