Stopka strony internetowej - odnośnik do wykonawcy

• Autor wątku Autor wątku k4myk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

k4myk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Mam następujący problem. Otóż klient któremu mam stworzyć witrynę internetową zabrania mi umieszczenia w stopce mojego logo i odnośnika do mojej strony. Wiem że istnieją okoliczności dla takich sytuacji kiedy klient nie życzy sobie tego typu informacji na swojej stronie. Czy taka praktyka nie ciągnie za soba zwiększenia ceny za projekt? W końcu nie będę miał mozliwości chwalenia się pracą. Dodam iż klient jest z podobnej branży i będzie krzystał z kodu oraz szaty graficznej aplikacji.

kawałek 'typowej' umowy:

1. Przedmiot niniejszej umowy jest chroniony prawem autorskim.
2. Zamawiający nabywa majątkowe prawa autorskie do strony internetowej wykonanej przez Wykonawcę.
3. Wykonawca zamieści w stopce Strony WWW informacje o twórcach Strony oraz odnośnik do własnej strony WWW.

Witam,

Czy taka praktyka nie ciągnie za soba zwiększenia ceny za projekt?
no, to jest w końcu kwestia negocjacji...

Uzgodnijcie dodatkowo, czy będziesz mógł umieścić np. screeny strony w swoim portfolio i czy zezwolisz właścicielowi strony na wykonywanie praw zależnych, czyli na modyfikacje i przeróbki twojego dzieła, czyli strony, kodu i poszczególnych elementów (np. grafik). Pamiętaj, że przeniesienie majątkowych praw zależnych nie jest równoznaczne z zezwoleniem na wykonywanie praw zależnych...

Powrót