Strafbewehrte Unterlassungserklärung--podpisac czy nie?

• Autor wątku Autor wątku mareq65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mareq65

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam pewien problem z kancelaria prawnicza Rasch.Pewnie niektorzy z Was juz wiedza o co chodzi.Jesli nie to wyjasniam: korzystalem kiedys z BearShare czyli platformy wymiany plikow p2p i...zostalem przylapany.Sprawa ciagnie sie juz 2.rok.Teraz chca ode mnie podpisu pod tzw.Strafbewehrte Unterlassungserlärung.
Dalej stoja moje dane i...
verpflichtet sich hiermit gegenüber der Firmen...tutaj kilka czolowych firm fonograficznych...a potem
es bei Vermeidung einer für jeden fall der Zuwiederhandlung fäligen vertragsstrafe in Höhe von...tu suma-5000€..zu unterlassen,geschütztes Musikrepertoire der Unterlassungsgläubiger ohne deren erforderliche Einwilligung im internet Dritten verfügbar zu machen oder sonst wie auszuwerten.
Czy moze mi ktos doradzic czy powinienem cos takiego podpisywac i co w razie niepodpisania moga przedsiewziac przeciw mnie.
Pracownik z w/w kancelarii poinformowal mnie w rozmowie telefonicznej,ze zlozenie podpisu zamyka sprawe i jest korzystne dla mnie.
Ale czy aby na pewno.
Bede bardzo wdzieczny za pomoc.
Marek

Zamiast konkretnej kwoty lepiej wpisać "Vertragsstrafe, die der Rechteinhaber nach billigem Ermessen festsetzt". Jeżeli przypadkowo w przyszłości dojdzie z Twojej strony do dalszych naruszeń, nie będziesz musiał od razu płacić 5000 EUR, lecz kwotę, która odpowiada wadze naruszenia, z dużym prawdopodobieństwem mniej niż 5000 EUR. Ustalenie wysokości kary umownej w ten sposób nazywa się Hamburger Brauch i w pełni zaspokaja roszczenia właściciela praw.

Zareagować należy zawsze w wyznaczonym terminie, w innym przypadku właściciel praw może złożyć wniosek o zabezpieczenie roszczenia, co znacznie zwiększy koszty postępowania, w zależności od przyjętej przez sąd wartości przedmiotu sporu nawet do paru tysięcy EUR.

Zostaje jeszcze sprawa odszkodowania i kosztów zastępstwa (jeżeli nie pobierałeś jakichś masowych ilości tych plików, pewnie gdzieś między 400 i 1000 EUR).

Co masz na mysli piszac "lepiej wpisac...".To znaczy,ze mam prawo napisac wlasna wersje Strafbewehrte Unterlassungserlärung czy jak kto woli modifizierte Unterlassungserklärung? I jeszcze jedno: w pismach,ktore do mnie przychodza nie ma mowy o zadnym odszkodowaniu czy tez karze.Czy to znaczy,ze po podpisaniu tego dokumentu nie bede ukarany finansowo?

Dokładnie, nie musisz podpisywać dokładnie tego pisma. Możesz napisać własne, chodzi o to, aby oświadczenie zabezpieczało właściciela praw wystarczająco przed przyszłymi naruszeniami z Twojej strony. Dlatego konieczne jest poddanie się karze umownej, ale nie musi i nie powinna to być stałą kwota, bo to niekorzystne dla Ciebie.

Z kosztów zastępstwa raczej nikt nie będzie rezygnował. Dostaniesz z pewnością jeszcze wezwanie do ich pokrycia.

Powrót