strasznie wysokie odsetki od niespłaconego kredytu 54% proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku monia83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monia83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam

Mam pewien problem, moja mama zmarła w lutym tego roku, spadek po mamie przyjęłam ja i moja siostra. Mama wzięła kredyt w 2001 r. na kwotę 2200zl. z odsetkami wyniósł 3700zł. niestety nie spłaciła go w całości (według moich obliczeń spłaciła 1300zł.przelewem bankowym). W 2004 r. sprawą zajął się komornik,któremu wpłacała jakieś tam kwoty. Parę dni temu dostałam pismo z banku że mam zapłacić niecałe 3000zł. po rozmowie telefonicznej dowiedziałam się że kapitał w całości został spłacony (3700zł.) jednak zostały jakieś odsetki i koszty sądowe, pani z którą rozmawiałam poinformowała mnie że sąd orzekł wysokość odsetek na 54% czy to możliwe żeby były takie wysokie?? Chciałam żeby bank wysłał mi wszystkie wpłaty które mama wpłacała na ich konto oraz to co wpłacała komornikowi ale pani powiedziała że wszystkiego wysłać mi nie może, poprosiłam też o wyrok sądu to muszę pisać pismo z prośbą. Pytałam również o umorzenie odsetek to pani poinformowała że najwięcej mogą umorzyć 300, 400 zł. Co zrobić w takiej sytuacji, czy to możliwe że od 2004 r. urosło aż tyle odsetek? Czy ta kwotą którą mam zapłacić na obecną chwilę może urosnąć o kolejne odsetki? Z góry dziękuję za pomoc.

Jeśli zobowiązanie powstało około 1993 roku to odsetki mogą wynosić 54%, o ile wydane zostało orzeczenie sądowe należy sięgnąć do jego treści i sprawdzić czy w orzeczeniu tym znajdował się zapis "...z odsetkami 54% do dnia zapłaty" co powoduje, iż nie będą zmienne czy też "...z odsetkami 54% z możliwością zmiany stopy odsetek ustawowych" co będzie powodowało, że stopa odsetek zmienia się. Wskazana kwota jest kwotą realną biorąc poprawkę na stopę procentową i okres. Kwota ta nie powinna rosnąć jeśli wierzyciel zaliczył wszystkie wpłaty na kapitał z tym, że przyjęcie tego rodzaju schematu spłat i zaliczenia wpłat w pierwszej kolejności na kapitał to dobra wola wierzyciela. W powstałej sytuacji raczej zacząłbym czy spadek przyjęty był wprost czy z dobrodziejstwem inwentarza bo jeśli był przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza, a zmarła nie pozostawiła majątku to nie ma problemu. Należy także sprawdzić czy postępowanie egzekucyjne u komornika zawieszone jest na podstawie art. 819 kpc czy też umorzone. O ile jest ono zawieszone legitymując się postanowieniem o przyjęciu spadku można zażądać wglądu do akt, a tam będzie zarówno zdeponowany tytuł wykonawczy jak też wpłaty na karcie rozliczeniowej.

dziękuję za odpowiedź

czyli dobrze rozumiem skoro kredyt został wzięty w 2001 r. to odsetki nie mogą wynosić 54% ? Jeśli orzeczenie sądowe zostało wydane (bo tego niestety nie wiem nie mogę go znaleźć) to moja mama powinna je dostać z sądu? Spadek był przyjęty wprost. U komornika była siostra powiedzieli jej że u niego wszystko zostało umorzone.

znalazłam pismo z października 2008 r. w którym pisze że to bank wyznaczył te 54%

Powrót