"Streszczenie" - prawo cytatu?

• Autor wątku Autor wątku deha21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deha21

Użytkownik
Odpowiedzi
72
Witam, prowadzę stronę internetową z informacjami lokalnymi. Często posiłkuję się informacjami z innych stron - policji, urzędu miasta itp. Ale czasem widzę że konkurencja też ma jakiś ciekawy temat. Czerpię więc informację od nich, ale nie kopiuję ani nie cytuję - redaguję, streszczam całkowicie po swojemu. Czy mają prawo zażądać ode mnie usunięcie takiego artykułu lub np. umieszczenie linka do pełnego artykułu do nich?

Co to za maniera z tymi gwiazdkami. mod

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W prawie autorskim nie ma akurat dokładnie wyjaśnionej kwestii o której pytam. Linkowanie jest legalne, ale pytanie czy jest wymagane, czy inny portal z którego zaczerpnąłem informacje, może zażądać umieszczenia linku?

deha21 napisał:
W prawie autorskim nie ma akurat dokładnie wyjaśnionej kwestii o której pytam. ...
Tak uważasz? Zapoznaj się z treścią całego Oddziału 3 dotyczącego dozwolonego użytku chronionych utworów.

LeszsekS napisał:
Tak uważasz? Zapoznaj się z treścią całego Oddziału 3 dotyczącego dozwolonego użytku chronionych utworów.
Jest napisane, że można rozpowszechniać utwory już rozpowszechnione i krótkie streszczenia rozpowszechnionych utworów. Chodzi mi bardziej o to, czy strona z której wziąłem informacje może mi nakazać usunięcie artykuł (jak rozumiem nie), jego podpisanie (jak rozumiem nie) lub zamieszczenie pełnego linku do ich artykułu (jak rozumiem nie). Potrzebuję jasnego potwierdzenia tej informacji.

Druga sprawa jeżeli jest informacja o tym, że nie można rozpowszechniać treści to jak rozumiem, nie mogę ich kopiować,*ale korzystać*z nich nadal mogę i streszczać?

deha21 napisał:
... jego podpisanie (jak rozumiem nie) lub zamieszczenie pełnego linku do ich artykułu (jak rozumiem nie). ...
Bardzo pobieżnie zapoznałeś się z treścią tego Oddziału, przyłóż się bardziej, jest tam zdecydowana odpowiedź na Twoje pytanie.
deha21 napisał:
... nadal mogę i streszczać?
Może to zostać uznane za opracowanie ze wszystkimi z rym związanymi konsekwencjami.

Nie umiem znaleźć konkretnych odpowiedzi. Jestem za głupi albo nie umiem szukać.

Przeczytaj Art. 34. i Art. 35.

Powrót