Strona aukcyjna

• Autor wątku Autor wątku Hanuszka65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hanuszka65

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Chcę założyć stronę ogłoszeniową/aukcyjną i mam kilka pytań.

1. Aukcje będą miały charakter umowny/informacyjny - serwis nie będzie pośredniczył w płatności, pozostawi to do załatwienia prywatnie, między sprzedającym a zwycięzcą aukcji (podobnie jak robi to OLX - to będzie coś w stylu ogłoszenia, tylko na zasadzie "kto da więcej"). Czy w razie gdy zwycięzca licytacji nie zapłaci za produkt, kupujący nie wyśle produktu lub produkt ten będzie podróbką/repliką oryginału ukazanego na aukcji to permanentna blokada konta jako odpowiedź ze strony serwisu na takie zachowanie wystarczy, by nie mieć później problemów? Tak jak pisałem, kwestia zapłaty/finalizacji aukcji odbywa się poza moim serwisem.

2. Strona nie będzie pobierała żadnej prowizji od aukcji - jedynym źródłem dochodów serwisu będą reklamy i ew. dobrowolne dotacje. Czy taka strona może powstać w Polsce bez rejestrowania firmy? Takie samo źródło przychodu mają drobni blogerzy i z tego co widzę nie mają oni założonych firm. Czy sama idea licytacji nie zostanie uznana za hazard?

Od razu mówię że nie będzie to żadna strona typu za10groszy itp. Zarówno sprzedającymi jak i kupującymi na stronie będą normalni klienci, którzy chcą sprzedać swoje używane rzeczy lub kupić je w okazyjnej cenie.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.

Powrót