Strona internetowa a DG

• Autor wątku Autor wątku deusnovus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deusnovus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Wiem że temat był już poruszany na forum kilkakrotnie, czytałem większość postów w tym temacie. Lecz w żadnym nie znalazłem konkretnej i jasnej odpowiedzi na pytanie:

Czy prowadzenie strony internetowej wymusza na mnie założenie DG?

Podkreślam że strona miałaby charakter czysto informacyjny, nie przynosiłaby żadnych dochodów i wszystko na tej stronie byłoby zupełnie darmowe. (Dokładniej: miała by informować o dostępnych przedsiębiorstwach z szukanej przez internautę branży w jego rejonie. Powiedzmy że coś na kształt Panoramy Firm tylko że w określonej branży np. usługi budowlane albo transportowe, itd.)

Z tego co się orientuje to sporo osób nie zna odpowiedzi na to pytanie... A jeśli jest możliwe LEGALNE prowadzenie strony internetowej bez zakładania firmy i ponoszenia z tego tytułu wszystkich kosztów to umożliwiłoby to wielu ludziom legalny start. Bo oczywiście po jakimś czasie jeśli pomysł okazał się trafny można założyć DG i wprowadzić opłaty na stronie...

Dodam jeszcze raz, że problem jest bardzo często poruszany i nigdy do końca nie rozwiązany...

deusnovus napisał:
Dodam jeszcze raz, że problem jest bardzo często poruszany i nigdy do końca nie rozwiązany...
Problem jest dawno rozwiązany i trywialny. Dokąd nie pobierasz kasy ( lub ekwiwalenu w formie np: wzajemnej reklamy ) nie musisz zakładać DG i płacić podatków. Oczywiscie musisz uważać, czy nie naruszasz praw autorskich w konstrukcji swojej strony.
deusnovus napisał:
Z tego co się orientuje to sporo osób nie zna odpowiedzi na to pytanie... .
Patrz powyżej na to co napisałem. Po prostu nikomu nie chciało się odpowiedzieć. Nie zadałes sobie chociaż minimalnego trudu z fundamentalnym pytaniem każdego dorosłego człoweka: kiedy płacę podatki ?

Ostatnia edycja:
Powrót