Strona internetowa firmy, fotografie, namolna ex

• Autor wątku Autor wątku zaciekawiony123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zaciekawiony123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam Wszystkich.

Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie zaistniałej sytuacji, czy mój tok myślenia jest zgodny z prawem.

Posiadam firmę usługową, szeroko rozreklamowaną w internecie (pozycjonowanie stron firmowych + masa ogłoszeń lokalnych). Mam jakieś tam zlecenia etc i tu pojawia się problem z moją ex z którą łączy nas dziecko.

Czy mogę stworzyć na każdej firmowej stronie zakładkę z regulaminem, dodać odnośnik do regulaminu u dołu strony i zakazać kopiowania, drukowania i wykorzystywania materiałów (fotografii, numerów telefonów, adresów, dosłownie wszystkiego co na stronie się znajduje) do celów innych niż kontakt z przedstawicielem mojej firmy, porównanie oferty?

Chodzi konkretnie o to że moja ex każde nowe ogłoszenie jakie wyszuka drukuje i leci o podwyżkę alimentów jako powód podając dużą ilość pracy (ponieważ dużo się ogłaszam to mam na pewno dużo pracy - jej tok rozumowania)

Chciałbym legalnie ograniczyć drukowanie bez żadnych konsekwencji moich ogłoszeń przez nią i osoby z nią związane (wydruk stron i załącznik do pozwu lub jako dowód na rozprawie sądowej)

Fotografie i treści na stronie są wyłącznie mojego autorstwa.

Jak na to zapatrują się specjaliści?

Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie i naprowadzenie na odpowiednie przepisy

Możesz coś takiego napisać, ale nie będzie to miało żadnej mocy prawnej, a dalsze wykorzystywanie treści w sposób przez Ciebie opisany nadal będzie w pełni legalne. Co innego, gdyby np. Twoje fotografie ktoś sam gdzieś rozpowszechniał.

a co w przypadku wpisu o zakazie korzystania ze stron internetowych firmy przez osobę X i grono jej znajomych?

Miałoby to moc prawną?
Można legalnie zabronić komuś wchodzenia i korzystania ze strony, ewentualnie wpisanie kwotowej kary za korzystanie ze strony ?

Powrót