Strona internetowa - udostepnianie

• Autor wątku Autor wątku nivens4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nivens4

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam, postaram się napisać pytanie krotko ale treściwie:

Posidam stronę internetową o atrakcjach turystycznych itp między innymi pojawią się tam opisy Gór/ szlaków turystycznych i czy na swojej stronie moge udostepnić informacje na ten temat? czy jeśli będe chciał dodać informacje np o schronisku - muszę posiadać pozwolenie od własciciela?

Docelowo mam w planach napisać MAILA do własciciela przykładowo schronika i zapytać o zgodę na skopiowanie którkiego opisu i materiałów, podac link do żódła i adres strony - jako reklama góry, szlaku i schronika - czy takie praktyki są dozwolone? czy "UMOWA" za pośrednictwem maila jest dozwolona?

Praktycznie większość opisów należny potraktować jako utwory chronione prawem autorskim ze wszystkimi z tego wynikającymi konsekwencjami.

A co z pozwoleniem mailowym?

Jeśli jesteś pewien, że owego pozwolenia udziela osoba uprawnione to wystarczy. Warto pamiętać, że nie zawsze właściciel, administrator strony jest uprawniony do wyrażania takiej zgody, co do zasady uprawnienie to przynależy autorowi utworu.

Ostatnia edycja:
Czy jeżeli osoba podaje się za właściciela treści i zachowam maila a w przypadku sytuacji kiedy prawdziwy autor zgłosi roszczenia odpowiedzialność ponosze ja jako osoba która wykorzystała treść? Czy osoba która przywlaszczyla sobie materiał i pozwoliła na jego rozprowadzenie?

Czyli bezpieczniej jest zgłosić się osobiście i spisać umowę z pozwoleniem na wykorzystanie loga, treści itp?

Uprawniony ma prawo wysuwać roszczenia do wszystkich naruszycieli, Ty na podstawie udzielonego "pozwolenia" możesz wysunąć roszczenie regresowe.

Roszczenie regresowe - zawsze to jakaś linia obrony.

Czyli jeśli na mojej stronie chce dodać czyjś utwór; logo, treść, opis i zdjęcia to najlepiej zgłosić się do tej osoby osobiscie, spisać umowę zawierającą:
Imię nazwisko
Pesel
Okreslić treści których się użycza
określić warunki
podpis.

wszystko, czy jeszcze o czymś należy pamiętać?

Jeśli już koniecznie dążysz do umowy pisemnej to należy w niej opisać jej podmioty w sposób umożliwiający jednoznaczną identyfikację, przedmiot umowy i zasady korzystania z niego.

Powrót