strona internetowa - wzorowanie na innych

• Autor wątku Autor wątku pavlus007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pavlus007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Chciałbym stworzyć stronę internetową i szukam inspiracji w istniejących już stronach.
Spodobał mi się jeden projekt (link do strony) i chciałbym na nim się wzorować projektując stronę, ale nie wiem dokąd mogę się posunąć.
Oczywiście chodzi tu jedynie o sam pomysł, o układ, kształt strony i rozplanowanie elementów. Żadnej grafiki nie będę kopiował, wszystko zrobię sam, tylko po prostu będzie to podobne do tamtej strony.

Zaistniała sytuacja przypomina mi te wszystkie podróbki istniejących produktów. Z tym że ja nie kopiowałbym żadnego znaku handlowego, ani żadnej grafiki.
Czy takie wzorowanie się jest zgodne z prawem autorskim?

z góry wielkie dzięki za pomoc
pozdrawiam
Paweł

Witaj, poszukaj w 'Archiwum' działu lub opcją szukaj tematów o opracowaniach utworów, plagiatach oraz o utworach inspirowanych.

W skrócie - chroniona będzie cała strona, ale oczywiście głównie odnosić się to będzie do grafik i tekstów. Sam układ, jako swoista idea, ochronie podlegać nie będzie. Ważne, aby o stworzonej przez ciebie stronie nie można było powiedzieć, że jest jakąś formą modyfikacji oryginalnej - po prostu, zachowując ogólny układ, musi być to inna strona...

Powrót