strona internetowa z własnymi zdjęciami na sprzedaż

• Autor wątku Autor wątku sla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sla

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
Od dłuższego czasu zastanawiam się, aby rozpocząć sprzedaż moich zdjęć poprzez stronę internetową, którą bym sam zrobił. Dodam, że prezentują one poprawny poziom, a zajmuję się fotografią sportową (rajdową). Przed napisaniem posta troszkę się na ten temat naczytałem, ale w dalszym ciągu nie wiem, czy muszę mieć zarejestrowaną firmę, aby móc wystawiać faktury VAT za sprzedaż? Może wystarczy umowa o dzieło, jeśli tak to jak ma ona poprawnie wyglądać i czy muszę ją wystawiać każdemu, kto zdecyduję się kupić u mnie zdjęcie? Jak z późniejszym rozliczaniem się z tych omów (faktur)? Interesuje mnie każdy kruczek prawny przy sprzedaży zdjęć mojego autorstwa. Najlepiej krok po kroku, co i jak zrobić, żeby nie złamać prawa, jedynie obejść to po jak najmniejszej linii oporu.
Nie wiem też jak to się będzie miało do praw autorskich. Czy od osób na zdjęciu (kibice itp.) muszę mieć zgodę na opublikowanie i sprzedaż? Trochę to nierealne, ale wolę się upewnić. To samo tyczy się zdjęć, które były by na stronie do podglądu przed kupnem. Czy wystarczy jakaś adnotacja, że zdjęcia podlegają prawom autorskim i udostępnianie, kopiowanie itp. bez zgody autora jest zabronione, czy na każdym zdjęciu musiał bym umieścić znak wodny, podpis lub w/w adnotację?
Dzięki i pozdrawiam, Sławek.

Witam,

zdjęcia, jako utwory, podlegają w ogólności ochronie prawnoautorskiej z tytułu ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994. Powinien się Pan z nią dokładnie zaznajomić. Żadne adnotacje o prawach autorskich na stronie nie są więc konieczne, ale dobrze je tam umieścić w celach informacyjnych, tak, by nikt nie próbował się tłumaczyć niewiedzą. Czyli,
#1. w stopce strony zapis "Copyright (for pictures) by Nazwisko 2009"
#2. w regulaminie korzystania ze strony, zapis typu: "Wszelkie prawa autorskie do materiałów zamieszczonych na stronie, w tym zdjęć, należą do autora (Nazwisko). Jakiekolwiek wykorzystanie tych materiałów, w tym kopiowanie, dozwolone wyłącznie na podstawie pisemnej zgody autora".

Fakturę może Pan wystawić wyłącznie w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej lub artystycznej. Więcej, np. tam http://www.pit.pl/ w dziale 'eHandel' - "Inne przychody'.

Rozpowszechnianie wizerunku osób - to również ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych - Art.81, 83.

Nie mam zarejestrowanej firmy, więc z fakturą mogą być małe problemy. Na dzień dzisiejszy nie mam tez zamiaru jej zakładać, ponieważ nie wiem jak rozwinie się sytuacja.
Jestem fotografem amatorem, mam swoje zdjęcia i chciał bym zacząć je sprzedawać (elektroniczne, bądź wydruki), przy okazji wyrobić sobie nazwisko. Nie znam przepisów prawnych, więc liczę, że ktoś na forum wytłumaczy mi, najlepiej krok po kroku, jakie są możliwości sprzedania takiego zdjęcia? Ja ze swojej strony chciał bym mieć potwierdzenie, że ktoś nie wykorzysta później tego zdjęcia i np. nie podpisze się pod nim. Czy na każde zdjęcie muszę wystawić rachunek i czy muszę się później z nich rozliczyć? Rozumiem, że na swojej stronie mogę zamieścić swoje zdjęcia jako portfolio lub coś w stylu albumu, ale czy adnotacja o sprzedaży jest już legalna?
A co z umową o dzieło lub inną opcją "pokwitowania" dla kupującego?

Powrót