Strona internetowa

• Autor wątku Autor wątku michal_blat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michal_blat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Mam takie pytanie. Pewna osoba poprosiła mnie o zrobienie strony internetowej na której będą sprzedawane nielegalne środki.
Ja jestem tylko wykonawcą tego projektu, wrzucam strone na serwer i podpinam pod domenę i na tym moja rola się kończy.
Czy jeśli ta osoba będzie sprzedawać te środki i zostanie złapana to ja mogę mieć jakieś problemy z tego ?
Z góry dziękuję za informację.

wspoludzial w procesie sprzedazy nielegalnych srodkow.

23 odpowiedzi (do tej pory) w jednym dniu i albo nie są pomocne albo wprowadzają w błąd ... pogratulować nazim :brawo:

Nie będziesz za nic odpowiadać, bo nie odpowiadasz za treści umieszczone na stronie - pewnie posiada CMS'a. Czyn zabroniony, który kolega chce popełnić nie jest wymieniony jako jeden z tych, o których trzeba powiadomić organ powołanego do ścigania przestępstw. Zakładam, że nie będziesz ze sprzedaży czerpać żądnych zysków.

Pozdrawiam :cool:

Dziękuję za odpisanie kompetentnej osobie czyt. Grim Reaper :)

Dobrze założyłeś, ja nie będę czerpał z tego żadnych zysków, jestem tylko wykonawcą strony internetowej i odpowiedzialny za jej umieszczenie w sieci. Po wykonaniu tej pracy, nigdy więcej się na nią nie zaloguję i nic nie będę miał z nią do czynienia. Dane kontaktowe do sprzedaży będą tylko i wyłącznie tamtego człowieka.

Ja to rozumiem w taki sposób, że będąc murarzem buduję np: sklep z dopalaczami. Ale ja go tylko buduję na czyjeś zlecenie więc jeśli Policja zatrzymuję właściciela sklepu, który czerpał zyski z nielegalnej sprzedaży to chyba nie zatrzyma murarza który mu ten sklep wybudował ? :)

Jeśli źle to rozumie, proszę o poprawienie.

Pozdrawiam serdecznie

Za treści na stronie odpowiada ten kto je tam umieszcza.

Z ciekawości:
- co to za nielegalne środki?
- rozumiem, że próbowałeś "pewną osobę" odwieść do tego zamiaru?

Gdyby się uprzeć, nie za współudział, ale za pomocnictwo (Art. 18. 3. KK), może Ci się oberwać ... co jest niemniej jednak mało prawdopodobne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Są to środki, dzięki którym osiągamy szybki przyrost masy :) ale z tego co wiem są one raczej nielegalne.
Tak mówiłem, że może to być niebezpieczne, że możesz ponieść karę. Jednak mówi, że jego znajomy tak sprzedaje od dłuższego czasu i jest wszystko ok.

Waham się czy robić tą stronkę, czy warto za np 100 zl i później mieć z tego jakiś problem. Przemyślałem takie coś żeby postawić cms z stronką siłowni a kwestię sprzedaży niech sobie sam zmodyfikuje (wtedy chyba jestem bezpieczny)
bądź druga opcja: daję materiał na płycie CD i sam wgrywa wszystko

Co o tym myślisz ?

Z innej strony patrząc to jakby chcieli złapać jego to nie będą musieli szukać żadnych ip ani logowań, wystarczy, że zamówią od niego paczkę a więc dostaną adres i zarazem dowód tej działalności.

Pozdrowionka

blazqo napisał:
Są to środki, dzięki którym osiągamy szybki przyrost masy :) ale z tego co wiem są one raczej nielegalne.
Tak mówiłem, że może to być niebezpieczne, że możesz ponieść karę. Jednak mówi, że jego znajomy tak sprzedaje od dłuższego czasu i jest wszystko ok.

Waham się czy robić tą stronkę, czy warto za np 100 zl i później mieć z tego jakiś problem. Przemyślałem takie coś żeby postawić cms z stronką siłowni a kwestię sprzedaży niech sobie sam zmodyfikuje (wtedy chyba jestem bezpieczny)
bądź druga opcja: daję materiał na płycie CD i sam wgrywa wszystko

Co o tym myślisz ?

Z innej strony patrząc to jakby chcieli złapać jego to nie będą musieli szukać żadnych ip ani logowań, wystarczy, że zamówią od niego paczkę a więc dostaną adres i zarazem dowód tej działalności.

Pozdrowionka

za 100zl zasrac sobie papiery.
bardzo madre.

W pomocnictwie chodzi o udzielenie narzędzi do popełnienia przestępstwa. Gdybyś nie posiadał informacji o celach działania "pewnej osoby" nie byłoby o tym nawet mowy, w tym przypadku należy się zastanowić.

Stawiając stronę siłowni, której modułu nie będą umożliwiały popełnienia przestępstwa, ponieważ do tego będzie potrzebna modyfikacja strony (narzędzie), nie można Twojego zachowania uznać za pomocnictwo.

Powrót