Strona społeczości miasta

• Autor wątku Autor wątku taz_org
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

taz_org

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Strona internetowa miasta

Witam.
Razem z grupą osób chcemy stworzyć portal społeczności naszego miasta (niewielkie - ok. 4000 osób), ponieważ na oficjalnej stronie miasta nie dzieje się nic, co jest związane z życiem mieszkańców, nie ma żadnych ogłoszeń jak również nie ma wolnych dyskusji - same suche aktualności, przeważnie bez zdjęć.
Teraz moje pytania - jeśli będzie to strona nieoficjalna miasta, którą będą tworzyli mieszkańcy to czy musi być ona gdzieś zarejestrowana oraz czy musi być zgłoszona do urzędu miasta i gminy? Czy mam prawo to zrobienia zdjęć np. urzędu miasta i innych urzędów miejskich?
Kwestia zarobków? Posiadam własny serwer ftp, domenę zasponsoruję jako "honorowy" mieszkaniec tegoż miasta - podsumowując, na razie to nie wchodzi w grę.
Prawdopodobnie portal ten miałby znacznie więcej odwiedzin niż strona oficjalna miasta.

-------------------
Dodam jeszcze, że chcę współpracować z lokalnymi gazetami i radiostacjami oraz instytucjami państwowymi, dzięki którym mieszkańcy miasta otrzymają dużo więcej informacji (ważnych dla nich), niż te, które są umieszczane na oficjalnej stronie.

Ostatnia edycja:
Kurcze mam właśnie podobny problem, tylko że na stronce byłyby jeszcze reklamy, za które bym pobierał mamone... czy trzeba wystąpić do jakiegoś urzędu o pozwolenie prowadzenia strony np. "nazwamiasta".com.pl lub .eu zastanawia mnie to, ponieważ kolega mi coś takiego powiedział : jeżeli występuje w adresie strony nazwa miasta czy miejscowosci to trzeba mieć jakies pozwolenie. Teraz nie daj mi to spokoju czy wrzucic stronke na server...

Ostatnia edycja:
O reklamach firm na razie nie myślę, bo wiem, że na to na pewno trzeba mieć jakieś pozwolenie.
Jakby nie spojrzeć moja domena ma tylko 1/3 nazwy miasta więc teoretycznie z domeną nie byłoby problemu, ale w zawartości będzie konkretnie napisane co to za miejscowość. Tak czy inaczej, czekam dalej, może jakiś biegły się odezwie na tym forum i wspomoże mnie oraz kolegę szalonegokombajna :)

Nikt nie potrafi pomóc? Poszedłbym do urzędu miasta i zapytał się osobiście, ale na chwilę obecną nie mogę się ruszyć z domu, z powodu poważnej kontuzji.

RE: Strona internetowa miasta

taz_org napisał:
jeśli będzie to strona nieoficjalna miasta, którą będą tworzyli mieszkańcy to czy musi być ona gdzieś zarejestrowana oraz czy musi być zgłoszona do urzędu miasta i gminy?
wygląda na to, że portal będzie miał charakter prasy - newsy, informacje, artykuły, etc... więc w takim przypadku powinno się go zarejestrować w sądzie jak jako wydawnictwo prasowe zgodnie z USTAWĄ z dnia 26 stycznia 1984 r. "Prawo prasowe". I to wystarczy - w żadnych innych urzędach nie trzeba. To ze strony formalnej.

Taka rejestracja to niestety trochę wydatku w sądzie, trochę kłopotu organizacyjnego i zwiększenie odpowiedzialności wydawcy oraz redaktorów za treści pojawiające się w wydawnictwie - czyli na stronie. Ale ma to też i dobre strony - uzyskuje się w ten sposób prawo do pozyskiwania informacji oraz możliwość korzystania z dozwolonego użytku chronionych utworów (http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html) zgodnie z Art.25. i 26. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp).

To byłoby zwłaszcza istotne w świetle twojej wypowiedzi: 'Dodam jeszcze, że chcę współpracować z lokalnymi gazetami i radiostacjami oraz instytucjami państwowymi, dzięki którym mieszkańcy miasta otrzymają dużo więcej informacji (ważnych dla nich), niż te, które są umieszczane na oficjalnej stronie'.

I na końcu taki mały dodatkowy bonusik - będąc zarejestrowanym wydawnictwem - nie można być posądzonym o czyn nieuczciwej konkurencji zgodnie z USTAWĄ z dnia 16 kwietnia 1993 r. "o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji" - chodzi o mniejsze koszty prowadzenia swojej działalności przy braku rejestracji. Było już tak w Bielsku - Białej.
Czy mam prawo to zrobienia zdjęć np. urzędu miasta i innych urzędów miejskich?
tak, chyba, że jest takie wyraźne zastrzeżenie uwidocznione na budynkach (gdyby stanowiły, no. jakieś obiekty strategiczne, etc...).

Uważajcie natomiast przy rozpowszechnianiu zdjęć na konieczność posiadania zezwolenia osoby widniejącej na fotografii na rozpowszechnianie jej wizerunku - szczegóły - Art.81.upaipp. Trzeba też zwrócić uwagę, aby zamieszczane zdjęcia lub inne materiały nie naruszały dóbr osobistych osób lub instytucji.

@ szalonykombajn:
Kurcze mam właśnie podobny problem, tylko że na stronce byłyby jeszcze reklamy, za które bym pobierał mamone... czy trzeba wystąpić do jakiegoś urzędu o pozwolenie prowadzenia strony np.
to nie problem rejestracji jako wydawnictwo prasowe, a sposobu rozliczania z US dochodu z wpływów z portalu - reklamy, płatne sms-y, darowizny, dotacje, czy inne historie...
Kurcze mam właśnie podobny problem, tylko że na stronce byłyby jeszcze reklamy, za które bym pobierał mamone... czy trzeba wystąpić do jakiegoś urzędu o pozwolenie prowadzenia strony np.
użycie nazw miast w domenach czy nazwach przedsiębiorstw nie jest precyzyjnie regulowane. Trzeba zacząć od sprawdzenia, czy nazwa miasta nie jest zarejestrowanym znakiem towarowym - dokonuje się tego przeglądając bazy zarejestrowanych znaków towarowych na stronie Urzędu Patentowego. Warto też zasięgnąć informacji w Urzędzie Miasta - być może samorząd coś postanowił względem nazwy, i wtedy być może wystąpiłaby konieczność dokonania jakich działań - może wystąpienia o pozwolenie użycie nazwy.

Trzeba też pamiętać, że nazwa miasta może być też traktowana jako dobro osobiste miasta.

RE: Strona internetowa miasta

taz_org napisał:
Witam.
Teraz moje pytania - jeśli będzie to strona nieoficjalna miasta, którą będą tworzyli mieszkańcy to czy musi być ona gdzieś zarejestrowana oraz czy musi być zgłoszona do urzędu miasta i gminy? Czy mam prawo to zrobienia zdjęć np. urzędu miasta i innych urzędów miejskich?
Można w dowolny sposób prowadzić nieoficjalną stronę miasta bez zgody urzędu. Pamiętać należy o prawach autorskich, czyli przypadkiem nie kopiować zdjęć ze strony lub folderów miasta. Na zdjęcia urzędów/urzędników nie trzeba mieć żadnych pozwoleń - urząd to miejsce publiczne. Do tego można wejść podczas obrad rady miasta i robić zdjęcia/filmy. Osoby publiczne - urzędnicy - mogą być dowolnie fotografowani w godzinach urzędowania.

taz_org napisał:
Kwestia zarobków? Posiadam własny serwer ftp, domenę zasponsoruję jako "honorowy" mieszkaniec tegoż miasta - podsumowując, na razie to nie wchodzi w grę.
Zakupu serwera, domeny jak i swojej pracy nie odliczysz póki nie zarejestrujesz działalności co w tym przypadku nie będzie miało sensu.
Jeśli znajdzie się chętny na reklamę możesz wykonać usługę w formie umowy o dzieło (wykonanie i umieszczenie reklamy na stronie).

Dziękuję za obszerne odpowiedzi.
Bardziej ucieszyła mnie odpowiedź auty. Dzięki temu mogę bez problemu znaleźć grupę chętnych osób do aktywnego udzielania się poprzez stronę internetową nie przejmując się kwestią prawną.
Jeśli chodzi o prawa autorskie to dla mnie nie problem poprosić znajomego o pomoc i razem możemy poświęcić 2-3 dni na zrobienie tysiąca zdjęć, by były one naszego autorstwa.

Powrót