Strona www - część informatyczna a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku Dziunek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dziunek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam serdecznie,

Mam pytanie dotyczące praw autorskich przy tworzeniu strony internetowej.
Stronę tworzy 2 podwykonawców: grafik i informatyk (webmaster).
Nie mam wątpliwości co do umowy z grafikiem. Umowa o dzieło z przekazaniem praw autorskich do dzieła.
Natomiast jaką umowę zawrzeć z webmasterem? On dostaje projekt wykonany przez grafika. Tnie grafikę na stronę i koduje informatycznie. Czy takie działania podpada pod prawa autorskie? Czy można z nim zawrzeć umowę o dzieło z przekazaniem praw autorskich do kodu strony i kosztami uzyskania przychodu 50%. Czy też umowa o dzieło z kosztami uzyskania przychodu 20%.
W tym wypadku chodzi o osoby fizyczne, nie o firmy.
Szukałem odpowiedzi na to pytanie zarówno na tym forum, jak i w Internecie, ale nie znalazłem.
Będę wdzięczny za każdą pomoc i wskazówkę :).

Dziunek napisał:
Natomiast jaką umowę zawrzeć z webmasterem? On dostaje projekt wykonany przez grafika. Tnie grafikę na stronę i koduje informatycznie. Czy takie działania podpada pod prawa autorskie? Czy można z nim zawrzeć umowę o dzieło z przekazaniem praw autorskich do kodu strony i kosztami uzyskania przychodu 50%.
Jak najbardziej umowę o dzieło na wykonanie oprogramowania strony www z przeniesieniem majątkowych praw autorskich do kodów, a co za tym idzie również 50% kosztem uzyskania przychodów (choć to jest już zasadniczo kwestią rozliczenia takiej umowy). Program komputerowy podlega ochronie prawno - autorskiej tak jak i inne utwory - Art.74. do 77^2. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html - stąd więc zarówno przeniesienie majątkowych praw autorskich jak i ów 50% koszt uzyskania przychodu.

Wooouuw! Dziękuję!
Szybko, zwięźle i na temat. O taką podpowiedź mi chodziło.
Przyznam, że w moich poszukiwaniach doszukałem się informacji o programach i przekazywaniu praw do nich, bądź licencji. Ale nie byłem pewien, czy kod strony www można podciągnąć w tym sensie pod program.
Jeszcze raz bardzo dziękuję!
To duża pomoc dla mnie.
Nie wiem, co na tym forum się robi, żeby podziękować. Klika się gdzieś dziękuję, czy cuś innego?

Dziunek napisał:
Nie wiem, co na tym forum się robi, żeby podziękować. Klika się gdzieś dziękuję, czy coś innego?
wystarczy, to co napisałeś, bo ja też nie widzę tu nic do poklikania... :)

_chris_ napisał:
Jak najbardziej umowę o dzieło na wykonanie oprogramowania strony www z przeniesieniem majątkowych praw autorskich do kodów, ...

nie byłbym tego taki pewien, bowiem kody które stosuje potencjalny programista w procesie przygotowania strony www - oparte są na źródłach open source - w związku z czym pojawia się sprzeczność... czy programista jest autorem kodów????

Dziunek napisał:
Tnie grafikę na stronę i koduje informatycznie.

didu napisał:
nie byłbym tego taki pewien, bowiem kody które stosuje potencjalny programista w procesie przygotowania strony www - oparte są na źródłach open source - w związku z czym pojawia się sprzeczność... czy programista jest autorem kodów????
jak napisał Dziunek - informatyk koduje - więc zakładamy, że są to kody jego autorstwa, więc informatyk ma prawa autorskie do kodu swojej strony. A jeśli informatyk stosowałby jakieś gotowe skrypty na licencjach, to oczywiście nie mógłby do nich przenieść praw autorskich. Ale wtedy musiałby to powiedzieć zamawiającemu... chyba, że wykonałby opracowania tych skryptów, wtedy znowuż by mógł...

Ostatnia edycja:
didu napisał:

Wydaje mi się, że programista/webmaster/informatyk kodując grafikę używa jakiegoś języka programowania. A posługując się językiem można to robić na różne sposoby.

I pytanie jeszcze właśnie a propos korzystania z gotowych skryptów np. joomla, na których stawia się strony. Przy czym na przykład daje się inną grafikę i wsadza ją w ten szablon. Czy te prace podchodzą pod prawa autorskie? Modyfikacja, przystosowanie gotowego szablonu pod dany projekt?

Dziunek napisał:
I pytanie jeszcze właśnie a propos korzystania z gotowych skryptów np. joomla, na których stawia się strony. Przy czym na przykład daje się inną grafikę i wsadza ją w ten szablon. Czy te prace podchodzą pod prawa autorskie? Modyfikacja, przystosowanie gotowego szablonu pod dany projekt?
W ogólności na korzystanie z opracowania (modyfikacji) czyjegoś dzieła należy posiadać zgodę autora dzieła - Art.2.upaipp lub właściciela majątkowych praw autorskich do programu komputerowego - Art.74.upaipp. A szczegóły - należy przeczytać uważnie licencję do szablonu - tam powinno być określone, czy, i na jaki zakres działań (modyfikacji) szablonu zezwala jego producent.

Powrót