Strona www i nieopłacona faktura

• Autor wątku Autor wątku b0l019
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

b0l019

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam serdecznie, prowadzę działalność gospodarczą i niestety trafił mi się nie fortunny klient. Stworzyłem mu stronę, a on ją zaakceptował, więc powiedział, żeby wystawić fakturę, więc tak też zrobiłem. Jednak minęło 1,5 miesiąca a wpłaty dalej nie ma. Dzwoniłem do niego ze 3 razy i upominałem, jednak nic to nie dało. Postanowiłem zablokować stronę, a on teraz mnie straszy, że poszedł do prawnika i niby mam zapłacić jakąś karę, że strona zablokowana i przez to jego firma ucierpiała. Czy jest taka możliwość, żebym to ja miał problemy?, przecież on mi jeszcze winny jest pieniądze.

Pozdrawiam.

b0l019 napisał:
... Postanowiłem zablokować stronę, a on teraz mnie straszy, że poszedł do prawnika i niby mam zapłacić jakąś karę, że strona zablokowana i przez to jego firma ucierpiała. ...
Nie miałeś do tego prawa, możesz mieć problemy. Wynagrodzenia możesz dochodzić na drodze sądowej.

Jak sądzę do przeniesienia praw autorskich majątkowych nie doszło zatem należy przyjąć, że udzieliłeś licencji domniemanej na zasadach ustawowych: niewyłącznej i pięcioletniej. Po tym terminie korzystanie z Twojego utworu bez Twojej zgody będzie bezprawne. Warto o tym fakcie powiadomić klienta.

Ostatnia edycja:
Jeśli faktycznie ponieśli straty i są wstanie je udokumentować, mogą wystąpić o odszkodowanie.

PS.
Pamiętaj co napisałem o prawach.

Rozumiem. W takim razie nie mam czego się bać, ponieważ jego stara strona i tak nic nie wnosiła, a jeszcze jedno pytanie czy mogę zlecić tą fakturę do windykacji zewnętrznej firmie? Dziękuję za informację i pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Powrót