strona www - umowa o dzieło a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku Michal_krakow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michal_krakow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,
Mam pytanie dotyczące wykonania w oparciu o umowe o dzielo strony www. W jakim zakresie powinny przechodzic na zamawiajacego prawa wynikajace z tej umowy, a jakie pomimo wszystko pozostaja po mojej stronie?

Zgadzam sie, by strona byla upowszechniana, by mogla w ten sposob przynosic zamawiajacemu korzysci itd itd., ale nie zgadzam sie na przekazywanie plikow zrodlowych w ktorych sa skladowe czesci uzyskanych efektow, i po czesci moje know how, oraz nie zgadzam sie z tym by 'Wszelkie prawa autorskie oraz majątkowe do strony przechodzą na Zamawiającego". Tzn. chodzi mi o to, ze nie chce, by za jakis czas na tej stronie na moim projekcie ktos narysowal jakis badziew i działało to na moja niekorzysc, albo cos dodal co bedzie wszystko burzyc. Bedzie to godzic w moja dobra opinie.

Zatem jakich zapisow powiniem sie domagac w umowie, a jakich wystrzegac?

Wystrzegać wszystkich które dążą do przeniesienie praw autorskich majątkowych na Zamawiającego. Aby przenieść prawa autorskie potrzebne jest forma pisemna pod rygorem nieważności.
W umowie o dzieło udziela Pan po prostu licencji (wyłącznej lub nie - zależy czy ktoś inny będzie działał na tym dziele też, dla twórcy lepiej niewyłączne, wtedy jest mniej "związany") i najlepiej wymienić na co, tzn. aby dane dzieło znajdowało się na stronie o adresie xxx etc. Wg. uznania i zapotrzebowania :)

Najlepiej to analizować na potrzeby konkretnej umowy i zobaczyć jakie są już tam zapisy, a czego chciałby uniknąć w przyszłości jedna ze stron.

No własnie, a w zaproponowanej mi umowie mowa jest tylko o przeniesieniu praw autorskich majatkowych na zamawiajacego i to nieodpłatnie. Ponadto jest dopisek o przeniesieniu wszelkich praw autorskich.
Tak na chłopski rozum, co sie kryje pod pojeciem 'wszelkie prawa autorskie'? a co pod prawami autorskimi majatkowymi?

majątkowe prawa autorskie - najogólniej rzecz ujmując to prawa do osiągania przez autora utworu korzyści (ekonomicznych) z wykorzystania z utworu - vide USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp) - Art.17. Mówimy Majątkowe prawa autorskie ponieważ jest to w rzeczywistości zespół praw odnoszących się do tak zwanych Pól eksploatacji - czyli sposobów korzystania z utworu (np. dla piosenki byłoby to sprzedaż nagrania na płycie CD, odtworzenie jej w radiu bądź TV, rozpowszechnienie w Internecie, dołączenie płyty z piosenką do gazety, wykonanie jej na koncercie, użycie jej w reklamie, itd, itp...) Inaczej mówiąc - każde pole eksploatacji to oddzielne majątkowe prawo autorskie . Oczywiście lista pól eksploatacji dla danego utworu nie jest zamknięta - obejmuje ona domyślnie wszystkie istniejące pola eksploatacji, ale rozszerza się też automatycznie o nowe, jakie pojawiają się wraz z rozwojem techniki. Warto również zaznaczyć, że odrębnymi polami eksploatacji mogą być również obszary terytorialne na których wykorzystywany jest utwór (np. tylko na Polskę lub tylko na Europę bądź bez ograniczeń terytorialnych...)

A podsumowując krótko - posiadając majątkowe prawa autorskie do stworzonego przez siebie dzieła autor posiada monopol na jego wykorzystanie...

wszelkie prawa autorskie - to pojęcie stosowane w umowach odnoszących się do przenoszenia praw autorskich z autora na inną osobę (lub z właściciela na innego właściciela). Zwrot ten odnosić się będzie przede wszystkim do przeniesienia wszystkich (lub inaczej mówiąc całości) majątkowych praw autorskich do danego utworu na inną osobę. Przy czym słowo wszystkich odnosić się będzie w rzeczywistości do wszystkich pól eksploatacji dla danego utworu.
Dodatkowo - taki zapis oznacza zwykle również przeniesienie wszystkich praw do zezwalania na realizację praw zależnych do utworu - czyli wykorzystywanie opracowań utworu - vide Art.2. upaipp. Ale to już może być kwestią interpretacji umowy, albowiem prawa do zezwalania na realizację praw zależnych do utworu są niezależne od majątkowych praw autorskich i powinny być przenoszone niezależnie.
Wyjątkiem tu będą programy komputerowe, gdzie prawa do wykonywania opracowań i modyfikacji dzieła (programu komputerowego) zawarte są zasadniczo w majątkowych prawach autorskich - vide Art.74. upaipp.

Co do ceny za stronę - inna jest zupełnie dla sytuacji, kiedy jest to wykonywane na bazie licencji do korzystania z egzemplarza strony - inna zaś, jeśli przekazywane są (majątkowe) prawa autorskie. Trzeba pamiętać, że po przeniesieniu majątkowych praw autorskich do strony (kod, layout, etc) autor nie może ponownie wykorzystywać tych elementów w innym swoim dziele - stąd się głównie bierze różnica w cenie... Ale oczywiście w sumie to kwestia umowna pomiędzy stronami - problem jednakże zwykle w tym, że zamawiający stronę jest zwykle przekonany, iż zamawia ją z majątkowymi prawami autorskimi do niej - a jest inaczej.

Ostatnia edycja:
Jest tylko jeden problem.. taki zapis nie ma mocy prawnej. Jeśli ktoś chce skutecznie przenieść prawa autorskie majątkowe to musi w umowie wyraźnie wymienić pola eksploatacyjne. Zob. art. 41 ust 2 ustawy prawa autorskie i prawa pokrewne.

Powrót