strona www ze zdjęciami czasopism

• Autor wątku Autor wątku zioomek3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zioomek3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, chciałbym zrobić stronkę internetową ze zdjęciami czasopism/komiksów, zdjęcia mają być robione aparatem cyfrowym. Czy mogę pod względem prawa wystawiać na mojej stronie takie zdjęcia?
Bardzo proszę o pomoc!

Jeszcze to trochę rozbuduję - chcę udostępniać na stronie tylko te komiksy(jednak tylko komiksy), które posiadam w domu (kupione w kiosku).

Czytałem na tym forum, że można kopiować różne rzeczy, ale tylko dla siebie, ale również znalazłem gdzieś, że jeżeli robię zdjęcie (czyli dany obraz jest inny niż w oryginale) to mogę udostępniać też dla innych ludzi.

Proszę o pomoc, chcę zrobić stronę, ale nie mogę, bo się boję, że mogę mieć jakieś problemy jeżeli złamię prawo autorskie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
zioomek3 napisał:
Czytałem na tym forum, że można kopiować różne rzeczy, ale tylko dla siebie, ale również znalazłem gdzieś, że jeżeli robię zdjęcie (czyli dany obraz jest inny niż w oryginale) to mogę udostępniać też dla innych ludzi.
Zdjęcie komiksu będzie w ogólności stanowiło opracowanie sfotografowanego komiksu - więc dla własnych celów można to robić (np. archiwizacja w domu...), ale na rozpowszechnianie takiego zdjęcia, na przykład w Internecie - niestety - powinna być zgoda właściciela praw autorskich do komiksu - więcej - Art.2. http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html (zwana dalej upaipp).

Ale, w zależności od tego, jaki charakter i co miałaby przedstawiać twoja strona, to jeśli te zdjęcia byłyby tylko uzupełnieniem lub jakąś formą zilustrowania treści tworzonych przez ciebie, to być może można by w takim przypadku skorzystać z prawa do wykorzystania chronionych utworów bez konieczności uzyskiwania zgody właściciela praw autorskich - więcej tam http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html - a w szczególności Art.29.upaipp. Ale tu już musiałbyś zdecydować sam, czy mógłbyś użyć takich zdjęć.

To samo się tyczy do komiksów archiwalnych tj. np. z 2003r.?

To się tyczy wszystkich komiksów, których autorzy żyją lub od ich śmierci nie minęło jeszcze 70 lat. :)

a są takie strony z komiksami, to czemu oni mogą? na pewno zgody nie uzyskali!

To że tak robią nie znaczy, że robią to legalnie.

a jakby ich pozwali to co im za to grozi?

100 lat ciężkich robót w Biedronce... :) No co można dostać za naruszenie praw autorskich? Odpowiedź- pieniążki. Ile to już zależy od wieeeeelu czynników.

dzięki ziomki! co mi tam, najwyżej pójdę siedzieć

Powrót