Strona WWW

• Autor wątku Autor wątku Lucas83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lucas83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Ja również mam pytanie odnośnie umieszczania nazw firm, nazw produktu/modelu oraz ewentualnie loga danej firmy, tyle że na stronie która nie sprzedaje danych urządzeń a jednynie przedstawia i opisuje takie urządzenia.

Przykład:
Prowadze strone opisującą włąściwości telewizorów. Chciałbym na stronie również umieścić opis modeli paru najciekawszych telewizorów (różnych firm). No i tu potrzebuje użyć nazwy marki, modelu, zdjęcie oraz logo.
Czy nawet w przypadku gdy nie sprzedaje, a jedynie opisuje tego rodzaju urządzenia to potrzebuje zgody producenta na użycie nazwy marki, modelu oraz logo?
Czy zdjęcie danego produktu umieszczone na stronie producenta nie może zostać przeze mnie wykorzystane, bez uzyskania zgody?

Co w przypadku, gdy na stronie umieszczam wykaz literatury dotyczącej danego tematu? Mogę umieścić tytuł książki, autora, wydawnictwo bez uzyskania zgody?

Ostatnie zagadnienie: Chciałbym pozbierać aktualności dotyczące danego tematu. W tym celu chciałbym między innymi umieścić informacje/newsy które umieszczone są na stronie producenta, na przykład danej marki telewizorów. Czy potrzebuje uzyskać zgodę na umieszczenie na mojej stronie danego Newsa? Czy może wystarczy ze umieszczę źródło informacji, w tym przypadku link do strony producenta?

Z góry dziekuje za ewentualną pomoc!

Lucas83 napisał:
JPrzykład:
Prowadzę stronę opisującą właściwości telewizorów. Chciałbym na stronie również umieścić opis modeli paru najciekawszych telewizorów (różnych firm). No i tu potrzebuje użyć nazwy marki, modelu, zdjęcie oraz logo.
Czy nawet w przypadku gdy nie sprzedaje, a jedynie opisuje tego rodzaju urządzenia to potrzebuje zgody producenta na użycie nazwy marki, modelu oraz logo?
  • prawo własności przemysłowej. Jeśli nazwa firmy czy modelu (typoszeregu) lub znak firmowy stanowią zastrzeżone nazwy towarowe to w ogólności dla ich wykorzystania w zakresie w którym są chronione (tzw. pola ochronne) należy posiadać zgodę właściciela tychże praw ochronnych. Jednakże, http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137821-ustawa-z-dnia-30-czerwca-2000-r-prawo-wlasnosci-przemyslowej.html (zwana dalej pwp) umożliwia wykorzystanie takich zarejestrowanych znaków towarowych w zakresie informacyjnym - vide Art.156.pwp. - bez konieczności uzyskiwania zgody osoby uprawnionej. Myślę, że charakter twojej strony mógłby usprawiedliwiać skorzystanie z cytowanego przepisu. Ale przemyśl to dokładnie, bo tylko ty posiadasz pełnię wiedzy o swojej stronie.

Zarejestrowane znaki towarowe i ich pola ochronne sprawdza się w bazach Urzędu Patentowego.
    .​
  • prawa autorskie. Znaki towarowe (loga) zwykle posiadają niezależną ochronę z tytułu praw autorskich i na korzystanie z nich należy w ogólności posiadać zgodę firmy. Myślę jednakże, że w twoim przypadku można skorzystać z Prawa do cytatu w zakresie Art.33^4. oraz Art.29. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html (zwana dalej upaipp) - z uwagi charakter twojej strony. Oczywiście, jak poprzednio - decyzję podejmujesz samodzielnie, bo tylko ty znasz szczegóły swojego projektu.
Czy zdjęcie danego produktu umieszczone na stronie producenta nie może zostać przeze mnie wykorzystane, bez uzyskania zgody?
tak, jeśli jest wyraźnie zaznaczone na stronie, skąd chcesz pobrać zdjęcie, że jest taka możliwość, czyli zezwolenie posiadacza majątkowych praw autorskich (czyli firmy) do zdjęcia.
Co w przypadku, gdy na stronie umieszczam wykaz literatury dotyczącej danego tematu? Mogę umieścić tytuł książki, autora, wydawnictwo bez uzyskania zgody?
tak.
Ostatnie zagadnienie: Chciałbym pozbierać aktualności dotyczące danego tematu. W tym celu chciałbym między innymi umieścić informacje/newsy które umieszczone są na stronie producenta, na przykład danej marki telewizorów. Czy potrzebuje uzyskać zgodę na umieszczenie na mojej stronie danego Newsa? Czy może wystarczy ze umieszczę źródło informacji, w tym przypadku link do strony producenta?
To zależy:
  • Po pierwsze, należy zapoznać się z regulaminem danej strony, skąd chce się pobierać newsy, czy należy posiadać zgody na ich przedruki czy też można to robić dowolnie. Generalnie całość stron www podlega ochronie prawnoautorskiej, i zwykle są specjalne działy z informacjami dla prasy. Należy więc to ustalić.
    .​
  • Po drugie część tekstów (newsów) może być wyłączona z ochrony prawnoautorskiej, jeśli stanowią one proste informacje prasowe - Art.4. upaipp. W takim przypadku można z nich swobodnie korzystać, ale tu znowu trzeba samemu podjąć decyzję, czy mają one taki charakter.
    .​
  • Po trzecie, w zależności od charakteru i formy twojej strony takie newsy można czasami dodać na zasadzie wskazywanego wcześniej prawa do cytatu (Art.29. upaipp), czyli bez konieczności uzyskiwania zgody autora / firmy. Ale pamiętaj, że można tak robić jeśli cytaty będą jedynie uzupełniać treści twojej strony. Tu znów musisz podjąć decyzję samodzielnie, pamiętaj jedynie, że w przypadku ewentualnego konfliktu, to ty będziesz musiał wykazać swoje racje, że miałeś prawo skorzystać z prawa do cytatu...

Powrót