Strona z filmami online - linkowanie embed a prawo

• Autor wątku Autor wątku nulle1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nulle1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Posiadam stronę internetową, na której można oglądać filmy online. Filmy nie znajdują się fizycznie na serwerze, a są w postaci linków embed z serwisów: vshare.io, youtube.com, cda.pl.

Każdy może wejść i obejrzeć film. Moje pytanie brzmi: czy posiadanie takiej strony jest legalne? Chciałbym wdrożyć możliwość usunięcia reklam przed filmem za drobną opłatą sms, dzięki czemu mógłbym zarobić na utrzymanie serwisu. Wydaje mi się, że skoro ja nie posiadam tym filmów, a jedynie podaję link gdzie one są dostępne, to nie powinni ścigać mnie, a tą osobę, która posiada na serwerze ten film. W taki sposób działa masa stron typu zalukaj itd.

Zastanawiam się tylko, czy embedowanie filmu (linkowanie do źródła) to to samo co rozpowszechnianie. Sporo się już naczytałem o tym i ciężko stwierdzić jednoznacznie. Dużo jest opinii, a jak wiadomo opinie nie mają mocy prawnej.

LeszsekS napisał:
Szukaj - temat już omawiany.

Tak, czytałem. Między innymi posty Pana:

LeszsekS napisał:
Oczywiście, linkowanie to nie jest rozpowszechnianie. Zabronienie tej czynności nie ma mocy prawnej.

LeszsekS napisał:
Czyli dokonujesz najprawdopodobniej bezprawnego rozpowszechnienia:
Cytat:
zamieszczenie na stronie portalu internetowego tzw. głębokiego linku (deep link) umożliwiającego użytkownikom tego portalu bezpośrednie (tj. z pominięciem struktury nawigacyjnej strony głównej innego portalu) otwarcie rekomendowanej witryny stanowi rozpowszechnianie wizerunku zamieszczonego na tej witrynie

(SA w Krakowie 2004 r. I Aca 564/04)

Powrót