Strona z programami freeware

• Autor wątku Autor wątku Paraline
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paraline

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam zamiar zrobienia strony z programami muzycznymi opartymi na licencji freeware. Czy to będzie legalne i zgodne z prawem jeśli wszystkie programy które chciałbym zamieścić na stronie będą znajdowały się na serwerze na którym moja strona stoi , a nie (np.) będą do ściągnięcia za pomocą odnośników prowadzących do downloadu na stronie producenta/twórcy?
Oczywiście na mojej stronie będzie informacja o producencie oraz o jego stronie domowej.

Pozdrawiam

Czasem, rzadko bo rzadko, autor zastrzega sobie, że jego program, freeware, może być dystrybuowany tylko z jego strony - warto sprawdzić taki przypadek.

no tak, drzemlik ma rację, może być i tak.

Proszę pamiętać, że co do zasady, sposób korzystania z każdego programu określa licencja załączona do tego programu. I tylko w zakresie wyszczególnionym w licencji można wykorzystywać program (czyli np. w określony sposób dystrybuować lub rozpowszechniać go). Jeśli licencji przy programie nie ma, to oznacza, że przed wykorzystaniem programu trzeba dowiedzieć się od autora lub osoby posiadającej prawa autorskie na jakiej konkretnej licencji program jest dystrybuowany. Problem w tym, ze pewne nazwy mogą być wieloznaczne, albo oznaczać różne wersje danego typu licencji. Tak więc 'freeware' to ogólnie licencja na wolne użytkowanie i dystrybuowanie programu (z nieujawnionym kodem źródłowym), ale autor może dodać jakiś dodatkowy warunek (np. dystrybucja z jego strony), i też nazwać ją 'freeware'...

_chris_ napisał:
no tak, drzemlik ma rację, może być i tak.
?Hehe, Chris, w moim nicku nie ma L... Już któryś raz tak piszesz.

A żeby nie było zupełnie off-topic to przypomnę 2 ciekawe licencje:

1. Cardware - jeśli program Ci się spodobał to wyślij kartkę z podziękowaniami autorowi.

2. Beerware - jeśli używasz programu musisz postawić piwo autorowi, jak go kiedyś spotkasz w pubie. :)

Hmm, ok, dziękuję za odpowiedzi.

Po Waszych wypowiedziach i przemyśleniu sprawy wyszło mi na to, że może lepiej dla producentów i dla pojemności mojego serwera (:razz:) będzie jeśli download będzie możliwy do pobierana z oficjalnych stron.
Bo chyba tak już można bez żadnych przeciwwskazań, prawda? :)

PS. Co do Beerware, to bardzo fajna licencja :beer:

Pozdrawiam,
P.

Powrót