Strona ze starymi nagraniami z TV

• Autor wątku Autor wątku dino5aur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dino5aur

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witajcie,

chciałbym w najbliższym czasie stworzyć stronę internetową z nagraniami z telewizji. Nagrania byłyby przechowywane na moim serwerze, na stronie byłby mój odtwarzacz lub moja galeria "zdjęć ekranu". Owe materiały wyłączałyby się do programów informacyjnych - a nie filmów, seriali itp. Nagrania byłyby sprzed 20, 10 lat, ale i nowsze sprzed kilku czy nawet z tego roku.

Czy taki serwis jest legalny, jeżeli...
a) obok odtwarzacza byłyby moje reklamy, a w treści strony używałbym np. logotypu TVP1 do oznaczenia kategorii?

b) byłyby moje reklamy, ale nigdzie w treści (poza nagranym materiałem) nie używałbym logotypów kanałów itd.?

c) nie czerpałbym żadnych korzyści na materiałach, bez reklam i bez używania logotypów kanałów (poza nagranym materiałem)

Ewentualnie jeśli nie uwzględniłem tutaj jakiejś możliwości, która byłaby legalna - proszę o jej podanie.

Dziękuję bardzo. :)

dino5aur napisał:
... Ewentualnie jeśli nie uwzględniłem tutaj jakiejś możliwości, która byłaby legalna - proszę o jej podanie. ...
Uzyskanie odpowiedniej zgody producenta.
Gdybyś był prasą to i tak dozwolony użytek dotyczy tylko aktualnych wydarzeń.

A co z materiałami udostępnionymi kiedyś przez telewizje na ich stronach internetowych? Tak samo? Mogę pobrać na własny użytek i tylko tyle?

Chciałbym jeszcze odkopać temat. Zakładam, że strona byłaby absolutnie niekomercyjna i zawarłbym klauzulę, że jest to jedynie archiwum - czyli właściciele praw autorskich mogliby zażądać usunięcia materiału. Czy to zmienia postać rzeczy? Albo geolokalizacja serwera?

Jeżeli cały czas nie, nie, nie, nie wolno, to na jakiej zasadzie istnieje web.archive.org? Dzięki.

Powrót