strona zrobiona przez fana a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku przemo.h
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemo.h

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam , stworzyłem stronę internetową związaną z polską powieścią sf, której jestem wielkim fanem.

Zanim wrzucę ją do sieci mam pytanie:

Strona przedstawia głównych bohaterów i miejsca za pomocą ilustracji i opisów.
Wszystkie ilustracje stworzone sa cą całkowicie przeze mnie i przedstawiają wyłącznie moje własne wyobrażenia. Wszystkie opisy napisałem tak aby nie używać cytatów z książki i nie zdradzać głównych wątków.

Jednak siłą rzeczy musiałem użyć nazw bohaterów i miejsc stworzonych przez autora powieści. Również w nagłówku strony użyłem 2-linijkowego cytatu z pierwszej strony książki.

Nie prosiłem wydawcy ani autora o zgodę na stworzenie takiej strony.
Strona nie została stworzona w komercyjnych celach, nie można z niej ściągać żadnych materiałów z powieści objętych prawami autorskimi.
Ma ona na celu zachęcać do sięgnięcia po powieść i przedstawiać moje własne wyobrażenia i refleksje z nią związane.

W związku z tym mam pytanie , czy wydawca bądź autor może uznać materiały zgromadzone na stronie za łamiące prawa autorskie?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź

moim zdaniem, jeżeli podasz źródło, czyli w tym wypadku tytuł powieści i wydawcę oraz autora, nikt nie powinien się o nic 'czepiać', ponieważ z tego co piszesz nie zamierzasz na tym zarabiać

Powrót