stronniczy sędzia rodzinny

• Autor wątku Autor wątku tatajarek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tatajarek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
1.czy można tak jak w postępowaniach karnych i w jaki sposób, wstrzymać postępowanie toczące sie z wniosku przed sadem rodzinnym.na podstawie zbyt długich trminów miedzy posiedzeniami. Poprzednie posiedzenie odbyłosię w czerwcu 06 teraz wyznaczono termin na kwiecień.
nie jestem przygotowany, poza tym przez ponad 2,5 roku postępowania powstał gigantyczny galimatias w aktach , kilka fabrykowanych a niestety nie oprotestowanych od razu dokumentów. Przy sędzi wyraźnie tendencyjnej nie moę "ujechać". Chcę to wyprostować
2. Czy mam możliwość na zmianę składu a lepiej wydziału. Po pierwszym roku postępowania, pod pretekstem choroby zmieniła sie sędzina. (z zastępcy przewodniczącej wydziału na szefową) i automatycznie punkt widzenia sądu. Np. kłamie "w żywe oczy", w gabinecie podczas prywatnej(?) rozmowy mówi jedno a w postanowieniach zapisuje coś zupełnie innego.[/b]

W postępowaniu karnym w razie odroczenia rozprawy prowadzi się ją od początku (z pewnymi wyjątkami, zresztą przez sędziów karnych bardzo lubianymi). W postępowaniu cywilnym takiej reguły nie ma.

Jeśli postępowanie się wlecze, można rozważać złożenie skargi na przewlekłość.

Zmienić wydziału się nie da. Można wyłączać sędziów (ale pojedynczo, nie "hurtem"!). Teoretycznie, gdyby udało się wszystkich sędziów wydziału wykluczyć, to pewnie ściągnęliby sędziego z innego wydziału, ale to mało prawdopodobne.

W postępowaniu cywilnym, w przeciwieństwie do karnego, nie obowiązuje zasada, że całe postępowanie ma się odbyć przed tym samym składem. Wymagane jest jedynie, by wyrok wydał ten sędzia, przed którym odbyła się rozprawa poprzedzająca bezpośrednio wydanie wyroku.

Powrót