stronniczy sędzia - uzyskanie wideo z rozprawy

• Autor wątku Autor wątku aras2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aras2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Państwa,

Mam wyznaczoną rozprawę w sprawie karnej w której nie zawiniłem i obawiam się stronniczośći u sędziego gdyż jest on bliskim znajomym tego który mnie oskarżył, podczas gdy on złamał wobec mnie prawo a ja go nie złamałem, mieszkającym nawet w jego pobliżu... zgłosiłem jego przestępstwo w prokuraturze , i zażądałem we wniosku od sędziego zawieszenia procesu, na okoliczność w której prokurator przesłucha równeiż tamtego. W odpowiedzi sędzia przyspieszył jeszcze proces.

Obawiam się iż ten proces może nie odbyć się uczciwie

chciałbym aby rozprawa była nagrywana na kamerę wideo jaką przyniosę. Jaki wniosek muszę złożyć i gdzie aby sędzia nie miał możliwośći go odrzucić i musiał zezwolić na nagrywanie przezemnie rozprawy ?

co mam zrobić aby odroczyć rozprawę aż do zakończenia działań prokuratora w stosunku do tamtego ???

Proszę o te dwie odpowiedzi

Ostatnia edycja:
Nie ma obowiązku zawieszenia tego procesu z uwagi na wszczęcie innego. I to niezależnie od tego czy sędzia jest stronniczy czy nie.

ale ja piszę co zrobić aby zawiesić bo sprawa dotyczy tegosamego

a co złożyć i do kogo aby móc nagrać tą rozprawę na video ??

Gdyby sprawa dotyczyła tego samego to należałoby jeden z procesów umorzyć (ten wszczęty później). Podejrzewam jednak że ta druga sprawa, o której piszesz nie dotyczy tego samego w sensie przedmiotu czy podmiotu procesu, choćby z tego powodu że w tej drugiej sprawie jest inny podejrzany.
Nadal więc sądzę że nie ma podstaw do zawieszenia pierwszego procesu.

Jeśli chodzi o nagrywanie rozprawy karnej, to zgodę na to wydaje Sąd. Zgodnie z art. 358 k.p.k. strona może utrwalać tylko dźwięk. Utrwalanie obrazu możliwe jest tylko w wypadku przedstawicieli mediów (również za zgodą Sądu).

Powrót