Strony namawiające do utraty zdrowia i życia

• Autor wątku Autor wątku KerbenII
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

KerbenII

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Moja dziewczyna regularnie korzysta z serwisu promującego anoreksję jako styl życia. Jest w coraz gorszym stanie (wypadające włosy, trudności z siedzeniem, ledwo może chodzić).

Siłę i wiedzę jak okiwać wszystkich (także lekarzy), że zjadła posiłek/przyjęła leki itd, a także nadludzką wręcz motywację czerpie ze społeczności, która stworzyła się dookoła tego portalu.

Czy na tego typu serwisy jest jakiś paragraf, coś co mogę wykorzystać do legalnego zablokowania w/w serwisu w sieci?

Wiem, że z tego serwisu korzysta ponad tysiąc nastolatek.

Takie strony są legalne, a jeżeli lekarz daje się jej "okiwać" pomimo tego, że dziewczyna ledwo chodzi i wypadają jej włosy, to należy jak najszybciej zmienić lekarza.
Ile dziewczyna ma lat?

Ma 17 lat.
Temat jest bardzo szeroki i nie chciałbym się w niego "mocno wgłębiać", dlatego w minimalnym skrócie:
Zmiana lekarza niż nie da, ponieważ na takich forach dziewczyny uczą się jak manipulować/omamiać ludzi.
Dziewczyna na ten moment ma "w garści" swoich rodziców (sytuacja stała się patologiczna).
Przykład napisał:
Lekarz zaleca jedzenie posiłku X
Rodzice spełniają zalecenie lekarza.
Dziewczyna mówi, że tego posiłku nie lubi (pomimo tego, że przed anoreksją go uwielbiała).
Rodzice stoją przy niej, aby posiłek zjadła - je.
Wymiotuje (jestem niemal pewny, że te wymioty wywołuje)
Sytuacja powtarza się n razy, rodzice uważają, że lekarz jest niedouczony, zerwanie współpracy, zmiana lekarza.

Przez całą tę sytuację, dziewczyna dodaje posty na forum.

Jej nowi "przyjaciele" pokazują jej w jaki jeszcze sposób może "przejść przez rozum" lekarzowi/rodzicom/szpitalowi (tak, dziewczyna jest w stanie doprowadzić do tego, że jej rodzice wypiszą ją na żądanie ze szpitala), a także doceniają "wszystkie wygrane walki".
Doprowadzają do totalnej izolacji od wszystkich, którzy myślą inaczej.

A rodzicie wiedzą, z jakiej strony korzysta? Może to otworzyłoby im oczy i przestali ślepo ufać swojej córeczce, tylko zaczęli dbać o jej zdrowie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót