M
Mrooffka
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 96
Dzień dobry, jakiś czas temu podpisałam u notariusza umowę przedwstępną kupna domu. Dom kupiłam z tego względu, że istniała możliwość wykorzystania poddasza i przerobienie go na użytkowe. Wg projektu architektoniczego domu strop poddasza miał być wykonany z tych samych materiałów co strop parteru (budynek jest podpiwniczony). Ponieważ do podpisania umowy ostatecznej mam notarialną zgodę właściciela na rozpoczęcie remontu (bez dostosowywania poddasza póki co ze względu na koszty) w stropie poddasza były wiercone otwory pod anemostaty na potrzeby montażu rekuperacji. Okazuje się, że strop nie jest zbudowany z materiałów jakie są w projekcie co znacznie obniża jego nośność i wyklucza adaptację poddasza bez ponoszenia olbrzymich kosztów. Właściciel przekonywał, że na 100% strop jest taki jak w projekcie, w rzeczywistości tak nie jest. Nie kupiłabym domu o powierzchni samego parteru z ogromnym strychem bez możliwości jego adaptacji. Właściciel obecny nie jest pierwszym właścicielem. Konstruktor, którego poprosiłam o ekpertyzę zaznaczył, że gdyby strop był wykonany z zadeklarowanego w projekcie materiału jego nośność byłaby wystarczająca do wykorzystania poddasza jako użytkowe z koniecznością wzmocnienia jedynie punktowo w przypadku gdyby była tam planowana np łazienka, a nie jak w tym momencie na całej powierzchni. Czy mam teraz jakieś możliwości?