Strzałka warunkowa - pytanie z zakresu RD

• Autor wątku Autor wątku patrickPTB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patrickPTB

Użytkownik
Odpowiedzi
216
Witam, czy w Waszej opinii kierujący "1" wjeżdżający na w/w skrzyżowanie na strzałce warunkowej w prawo (oznaczona na zielono) , ma prawo zatrzymać się przed kolejnym sygnalizatorem (w miejscu oznaczonym jako"3"), aby kontynuować dalej jazdę w lewo? Czy będzie wypełniało to znamiona wykroczenia z art. 92 par 1 KW czy też nie?

Główny problem dotyczy odpowiedzi na pytania:
- czy jest to manewr skrętu w prawo czy też jazda na wprost?
- jakie znaczenie ma tu linia ciągła oddzielająca oba pasy przed tym kolejnym skrzyżowaniem (3)

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Moim zdaniem strzałka zezwala tylko na jazdę w prawo. Dalsza jazda (poz. 3) będzie jazdą na wprost.

jan.jakub napisał:
Dalsza jazda (poz. 3) będzie jazdą na wprost.

Czy nie uważasz, że jest to sytuacja dyskusyjna? W tym miejscu dochodzi do wielu utrudnień w ruchu związanych z różnym zachowaniem kierujących.

Załączniki

patrickPTB napisał:
Czy nie uważasz, że jest to sytuacja dyskusyjna?
Dla mnie nie jest dyskusyjna. Stojąc na pierwszych światłach i mając ogląd ulicy mogę domyśleć się że jazda pod drugie światła nie będzie jazdą w prawo na co zezwala strzałka. Gdy nawet źle zinterpretuję pierwsze światła i pojadę na strzałce to nie mam prawa pojechać pod drugie światła tylko kontynuuję jazdę w prawo. Nawet kosztem późniejszego zawracania czy objeżdżania

Skrzyżowanie ma trochę dziwny układ ale można rozróżnić skręt w lewo, w prawo i na wprost. Też uważam że zielona strzałka dotyczy tylko skrętu w prawo.

Zielona strzałka warunkowa nie zezwala do jazdy na wprost pod drugi sygnalizator, tylko zezwala na jazdę w prawo na tym skrzyżowaniu.
Tu nie ma czego dyskutować.

Ja tu nie widzę w czym w ogóle problem i zgadzam się z przedmówcami. Tzw. "zielona strzałka" na 100% nie pozwala pojechać tak jak na zamieszczonym zdjęciu. Przecież to nie jest jazda w prawo. Masz oznaczone znakami kierunki jazdy na poszczególnych pasach.
Naprawdę nie wiem jak można mieć wątpliwości w tak oczywistej sprawie i nie rozróżnić skrętu w prawo od jazdy na wprost.
Nie dość, że niezgodne z przepisami - to jest to czyste cwaniactwo i oby jak najwięcej mandatów za to wystawili.

Dyskusja na poziomie lokalnym jest dość spora. Wynika to z tego, że większość kierujących w tym miejscu z uwagi na charakterystykę miasta nie skręca typowo w prawo tylko jak na poniższym zdjęciu (zatrzymując się przed strzałką, wykonując manewr sygnalizując zmianę kierunku jazdy w prawo w następnie od razu w lewo) . Zdania wśród kierujących, policjantów oraz miejscowych instruktorów nauki jazdy są kompletnie podzielone. Dochodzi wskutek tego do wielu niejasności na drodze i niesprawiedliwości w ocenie sytuacji przez f-szy.

Załączniki

Ostatnia edycja:
Temat wyczerpany. Jest oznaczenie poziome i na podstawie tego kierujący pojazdem powinien wiedzieć czy ma jechać w prawo czy w lewo (brak możliwości jazdy na wprost). Jeśli jakikolwiek instruktor nauki jazdy czy funkcjonariusz policji ma jakieś wątpliwości to powinien się doszkolić.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
patrickPTB napisał:
wykonując manewr sygnalizując zmianę kierunku jazdy w prawo w następnie od razu w lewo
A kto bogatemu zabroni.

Nie mniej jest to niezgodne z prawem

Powrót