Strzelanie z broni czarnoprochowej poza strzelnicą

• Autor wątku Autor wątku fakej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fakej

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
O ile mi wiadomo spory zakres arsenału broni czarnoprochowej jest możliwy do nabycia legalnie bez żadnych formalności. Pytanie czy z takiej broni mozna legalnie strzelać poza strzelnicą?
Pobieżnie przejrzałem ustawę o broni i amunicji i znalazłem tam co następuje:

Art. 11.
Pozwolenia na broń nie wymaga się w przypadku:
[...]
2) używania broni w celach sportowych, szkoleniowych lub rekreacyjnych na strzelnicy działającej na podstawie zezwolenia właściwego organu;

Art. 45.
Broń palna oraz inna broń zdolna do rażenia celów na odległość może być używana w celach szkoleniowych i sportowych tylko na strzelnicach.

Czyli jak rozumiem to z różnych rodzajów użycia broni wyróżnia się sportowe, szkoleniowe i rekreacyjne (Art 11). Szkoleniowe i sportowe nalezy praktykować na strzelnicach (Art 45), a rekreacyjne to już byle gdzie. Dobrze kombinuję?

Minęły dwa lata od zadania powyższego pytania, ale nikt nie udzielił odpowiedzi, a ja mam dokładnie te same pytanie. Tak więc - odświeżam i przyłączam się*z prośbą*o interpretację.

Przepis prawny:
Art. 7. 1. W rozumieniu ustawy bronią palną jest każda przenośna broń lufowa, która miota, jest przeznaczona do miotania lub może być przystosowana do miotania jednego lub większej liczby pocisków lub substancji w wyniku działania materiału miotającego.

Czyli także broń czarnoprochowa.

Przepis prawny:
Art. 11. Pozwolenia na broń nie wymaga się w przypadku:
[...]
10) posiadania broni palnej rozdzielnego ładowania, wytworzonej przed rokiem 1885 oraz replik tej broni;

Czyli broń czarnoprochowa.

Przepis prawny:
Art. 45. Broń palna oraz inna broń zdolna do rażenia celów na odległość może być używana w celach szkoleniowych i sportowych tylko na strzelnicach.

Wszystko jasne. W celach szkoleniowych i sportowych tylko na strzelnicy. Pozostaje jednak nadal pytanie - co z używaniem w celach rekreacyjnych? Ustawa o broni i amunicji wspomina o używaniu broni w celach rekreacyjnych tylko raz, w Art. 11:

Przepis prawny:
Art. 11. Pozwolenia na broń nie wymaga się w przypadku:
[...]
2) używania broni w celach sportowych, szkoleniowych lub rekreacyjnych na strzelnicy działającej na podstawie zezwolenia właściwego organu;

Ustawa nie definiuje, czym jest używanie broni w celach rekreacyjnych. Art. 45 wymienia tylko używanie broni w celach szkoleniowych i sportowych.

Ja tylko dorzucę informację, że chociaż ustawa tego nie zabrania, to mogą tego zabraniać przepisy lokalne. Więc wybierając miejsce należałoby to sprawdzić.

Powrót