F
fakej
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 11
O ile mi wiadomo spory zakres arsenału broni czarnoprochowej jest możliwy do nabycia legalnie bez żadnych formalności. Pytanie czy z takiej broni mozna legalnie strzelać poza strzelnicą?
Pobieżnie przejrzałem ustawę o broni i amunicji i znalazłem tam co następuje:
Art. 11.
Pozwolenia na broń nie wymaga się w przypadku:
[...]
2) używania broni w celach sportowych, szkoleniowych lub rekreacyjnych na strzelnicy działającej na podstawie zezwolenia właściwego organu;
Art. 45.
Broń palna oraz inna broń zdolna do rażenia celów na odległość może być używana w celach szkoleniowych i sportowych tylko na strzelnicach.
Czyli jak rozumiem to z różnych rodzajów użycia broni wyróżnia się sportowe, szkoleniowe i rekreacyjne (Art 11). Szkoleniowe i sportowe nalezy praktykować na strzelnicach (Art 45), a rekreacyjne to już byle gdzie. Dobrze kombinuję?
Pobieżnie przejrzałem ustawę o broni i amunicji i znalazłem tam co następuje:
Art. 11.
Pozwolenia na broń nie wymaga się w przypadku:
[...]
2) używania broni w celach sportowych, szkoleniowych lub rekreacyjnych na strzelnicy działającej na podstawie zezwolenia właściwego organu;
Art. 45.
Broń palna oraz inna broń zdolna do rażenia celów na odległość może być używana w celach szkoleniowych i sportowych tylko na strzelnicach.
Czyli jak rozumiem to z różnych rodzajów użycia broni wyróżnia się sportowe, szkoleniowe i rekreacyjne (Art 11). Szkoleniowe i sportowe nalezy praktykować na strzelnicach (Art 45), a rekreacyjne to już byle gdzie. Dobrze kombinuję?