Q
Qwarrttet
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 212
Rozporządzenie Rady Ministrów z 21. Grudnia (Poz. 2316 2020) zwalnia z kwarantanny po przekroczeniu granicy transportem zbiorowym studentów "kształcących się w Rzeczypospolitej Polskiej". Rozporządzenie z 14 stycznia (Poz. 91 2021) nic tutaj nie zmienia, oba przeczytałem.
Tymczasem na stronie Straży Granicznej przy tym przepisie jest napisane, że "dotyczy osób, które na stałe zamieszkują za granicą, a pobierają naukę bądź kształcą się na terytorium RP".
1. Skąd oni to wzięli skoro nie ma takiego zapisu w rozporządzeniu?
2. Czy mogą to egzekwować?
3. Jak rozumieć tu zamieszkiwanie "na stałe" - z tego co poczytałem to definicja jest mocno niejasna, było kilka wyroków SN i liczy się "przeniesienie centrum aktywności życiowej". Czy można za takie uznać roczny pobyt na stypendium?
Tymczasem na stronie Straży Granicznej przy tym przepisie jest napisane, że "dotyczy osób, które na stałe zamieszkują za granicą, a pobierają naukę bądź kształcą się na terytorium RP".
1. Skąd oni to wzięli skoro nie ma takiego zapisu w rozporządzeniu?
2. Czy mogą to egzekwować?
3. Jak rozumieć tu zamieszkiwanie "na stałe" - z tego co poczytałem to definicja jest mocno niejasna, było kilka wyroków SN i liczy się "przeniesienie centrum aktywności życiowej". Czy można za takie uznać roczny pobyt na stypendium?