STUDENT kontra UCZELNIA Proszę o POMOC !!!

• Autor wątku Autor wątku Maja82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maja82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
W 10.2004r rozpoczęłam studia zaoczne.Pod koniec I sem dowiedziałam się,że inna uczelnia otwarła zaoczne studia pomostowe dla pielęgniarek dzięki którym mogę podnieść swoje kwalifikacje w zawodzie i uzyskać tytuł licencjata w krótszym niż 3 lata jak to jest na wszystkich uczelniach czasie.W WSP rozpoczęła się zimowa sesja egzam.-przystąpiłam tylko do 1 egz, który zaliczyłam pozytywnie ale postanowiłam,że zrezygnuję ze studiów pedag. na rzecz tych drugich,które zaczęłam w 03.2005r.Nie wiedziałam,że muszę rozwiązać umowę pisemnie i że moja niewiedza spowoduje takie skutki.Sesji zimowej nie zaliczyłam co powinno mnie automatycznie skreślić z listy studentów.Jednak tak się nie stało.Przyjęli mnie na II sem za który nie wniosłam opłaty.W 06.2005r WSP przysłała mi decyzję o skreśleniu z listy studentów za brak terminowego uiszczenia opłat za studia.Za I sem czesne miałam uregulowane w terminie.W tej decyzji szkoła nałożyła na mnie obowiązek oddania karty egzaminacyjnej i legitymacji studenckiej.Oddałam więc te dokumenty i poprosiłam o wydanie mi świadectwa itd.Uzyskałam je bez problemu.Żadna instutucja nie wydaje niczego jesli nie są uregulowane sprawy (opłaty, biblioteka itd)Błąd popełniłam nie odwołując się od tej decyzji a właściwie jej uzasadnienia.Moim zdaniem uzasadnieniem powinno być nie zaliczenie sesji.bo przecież to nie daje mi prawa przystąpienia do nauki w II sem.Umowy ze szkołą nie mam.Kolezanki które tam studiują tez nie mają jej w domu.Upomnienia o wpłatę od WSP przez te 2,5 roku nie dostałam.Dopiero 10.08 br otrzymalam listem zwykłym pismo od komornika o postęp.przedsądowym.Równie dobrze ten list moógł do mnie nie dotrzeć a w ciagu 3 dni od otrzymania go mam uregulowac ponad 1500zł (czesne+odestki). CDN

CD Uważam, że opłata za semestr, w którym się nie studiowało nie powinna być uiszczona. Czy jest jakaś szansa na moją obronę w tej sprawie? Dziś wybieram się do dziekanatu. O co zapytać i jak z nimi rozmawiać, żeby było dobrze? Czy wystosować do nich pismo z prośbą o wyjaśnienie na jakiej podstawie przyjęli mnie na II sem i dlaczego muszę za niego płacić.Z tego co pamiętam to chyba wyraziłam słowną deklarację rezygnacji z uczelni.
Mam jeszcze pyt odnośnie przedawnienia. Od kiedy liczy się przedawnienie...czy od terminu zapłaty (15.02.2005),czy od momentu skreslenia z listy studentow (7.06.2005, czy od momentu udziel
enia komornikowi przez WSP pełnomocnictwa (17.01.2007)?
Bardzo prosze o poradnictwo w tej sprawie.

I jeszcze jedno pyt: czy jak napisze do Rektora pismo z prośbą o wyjaśnienie to czy będzie to potraktowane jako uznanie przeze mnie długu?

Powrót