student zaoczny a staż z UP

• Autor wątku Autor wątku fleure
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fleure

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam, zastanawiam się nad podjęciem stażu i mam kilka nurtujących mnie pytań. Za parę dni podejmę studia zaoczne (magisterka), a zalezy mi na stażu. Lepiej poczekać do uzyskania statusu studenta czy już się rejestrować?
Czy po rejestracji stracę ulgi studenckie, które mi przysługują?
A także czy po zakończeniu stażu moge się wyrejestrować i znów zgłosić do ubezpieczenia u rodziców w pracy?
Dziękuję za odpowiedzi

fleure napisał:
Lepiej poczekać do uzyskania statusu studenta czy już się rejestrować?
To zależy... A jak w PUP znajdą Pani szkolenie albo pracę zamiast stażu to co?
Staż finansowany przez PUP nie jest "pracą na wakacje" dla studentów... ale formą aktywizacji bezrobotnych, którzy każdego dnia poszukują pracy, ale nie posiadając odpowiednich kwalifikacji nie mogą jej podjąć bez przuczenia.
fleure napisał:
Czy po rejestracji stracę ulgi studenckie, które mi przysługują?
Czyli jakie?
fleure napisał:
czy po zakończeniu stażu moge się wyrejestrować i znów zgłosić do ubezpieczenia u rodziców w pracy?
Po stażu w większości trzeba podjąć zagwarantowaną przez organizatora stażu pracę, także jeśli nie myśli Pani poważnie o poszukiwaniu pracy (wnioskuję po pytaniu o powrót "na garnuszek" rodziców), to proszę w ogóle przemyśleć cel rejestracji w PUP i bezpodstawne w tej sytuacji wydatkowanie środków Funduszu Pracy na organizację dla Pani stażu. Wielu innych bezrobotnych chętnie skorzysta z tych środków i oferty pracy po jego zakończeniu.

Ostatnia edycja:
czyli np ulga na komunikacje miejską.
Mam już "ustalony" staż. W sensie osobę, która jest mi w stanie go oferować, wielu studentów tak robi, stąd nie rozumiem czemu mój akkurat staż byłby "bezpodstawny"?

fleure napisał:
np ulga na komunikacje miejską
Trzeba zajrzeć do regulaminu komunikacji miejskiej.
fleure napisał:
Mam już "ustalony" staż. W sensie osobę, która jest mi w stanie go oferować
Powtarzam zatem: jak się PUP nie zgodzi na staż, bo zaproponuje Pani w pracę (w pierwszej kolejności to jest formą aktywizacji), to co Pani zrobi?
fleure napisał:
nie rozumiem czemu mój akkurat staż byłby "bezpodstawny"?
Bo z góry wiadomo, że nie doprowadzi do zatrudnienia. Co oznacza, że środki publiczne zostaną wydane bezcelowo...

Ostatnia edycja:
jestem w stanie podjąć zatrudnienie po odbytym stażu, nigdzie nie wspomniałam, że nie jestem. Wiele osób szuka stażu na własną rękę i nie czeka aż PUP znajdzie, bo jednak jest ciężko. Pytam wiec w razie braku zatrudnienia- cyz można po odbytym stażu sie wyrejestrować i zgłosić znów do ubezpieczenia u rodziców?

Powrót