Studia a alimenty

• Autor wątku Autor wątku Odysej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Odysej

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witajcie, szukałam już odpowiedzi na moje pytanie, ale nigdzie nie znalazłam postu o takiej sytuacji.
W kwietniu 2017 nie zostalam dopuszczona do matury, ale chodziłam na studium, żeby mieć papier że się uczę nadal. Skrycie chodzilam na korki z matmy żeby zdać tegoroczną maturę i udało się (liczyłam punkty). Ojciec załozył przeciwko mnie w lutym sprawę o wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego, ale sąd na rozprawie oddalił jego wniosek i skierował sprawę do mediatora. Teraz mam pytanie. Jeśli mediator zezwoli na dalsze płacenie alimentów, a ja złożę do sądu zawiadomienie o dostaniu się w lipcu na studia, to CZY MOGĘ PRACOWAĆ W WAKACJE skoro będę już wpisana w lipcu jako studentka i nadal będę miała alimenty z tego tytułu?

Pracować może Pani od zawsze. Nie ma też potrzeby powiadamiania sądu o swoim życiu. To nie sąd jest płatnikiem Pani alimentacji tylko ojciec i to jego należałoby najlepiej pisemnie powiadomic o podjęciu dalszej nauki i pracy.
Ojciec będzie wtedy decydować czy złożyć kolejny pozew o zmianę wysokości alimentów lub ich zakończenie. Jeśli nie chce Pani go powiadamiać to musi się Pani liczyć z tym, że ojciec będzie mógł później domagać się powyższego z datą wsteczną, zatem to w Pani interesie jest powiadomienie go o swojej sytuacji - mając dowody na to będzie się Pani mogła bronić, z e ojciec mógł złożyć pozew wcześniej i bezzasadne jest domaganie się uzyskania wyroku z datą wsteczna. Wybór w kwestii informacji należy jednak do Pani.

Powrót