studia dziennie i urząd pracy

• Autor wątku Autor wątku kapi22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kapi22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam,

Chciałem się spytać co grozi, gdy studiuje dziennie i zarejestruje się w urzędzie pracy. Skończyłem w tym roku jedne studia ale zarejestrowałem się na inne na pierwszy rok ponieważ potrzebuje do pewnych rzeczy legitymacji studenckiej, na te studia nie będę nawet chodził. Jaka jest szansa że urząd mnie sprawdzi i co ewentualnie groziłoby mi za coś takiego?

Od pozbawienia statusu osoby bezrobotnej, aż do zgłoszenia sprawy do prokuratury za składanie fałszywych oświadczeń i świadome wprowadzenie w błąd urzędu.

Co konkretnie zrobi Twój PUP kiedy sprawa wyjdzie na jaw (a wyjdzie dzięki ZUS) tego nie jestem w stanie przewidzieć...

Ostatnia edycja:
czytalem wlasnie na forach ze wielu ludzi tak robilo i nikomu nie wyszlo na jaw

a jeszcze jedno pytanie studia zaczynaja sie 1 pazdziernika, musialbym rowno z rozpoczeciem sie wykreslic czy jak to jest bo na jednym forum znalazlem ze trzeba dzien wczesniej a na drugim ze mam na to 7 dni od rozpoczecie studiow ktos wie jak to jest dokladnie?

A te opinie na innych forach były chociaż z aktualną datą? ZUS stosunkowo od niedawna zgłasza PUP, że jego klient został zgłoszony do ubezpieczenia zdrowotnego jeszcze z innego tytułu... I chyba nie oczekujesz pytając na forum prawnym, że damy Ci receptę jak kombinować?

Wyrejestrować się na własny wniosek możesz w każdej chwili. 7 dni jest na zgłoszenie przez bezrobotnego, że podjął pracę.

Ostatnia edycja:
przeciez na studiach nie masz ubezpieczenia zdrowotnego. musisz sie sam ubezpieczac osobno za dopłatą

Nie musi się ubezpieczać sam. Może być ubezpieczony przy rodzicach (tylko do 26 roku życia), a na wniosek studenta, który nie jest objęty innym tytułem do ubezpieczenia - ubezpieczy go uczelnia (sprawdź wymogi formalne).

No ja jestem ubezpieczony przy rodzicach więc mnie nie mają jak sprawdzić

Powrót