Studia na polskiej uczelni z zagraniczną maturą

• Autor wątku Autor wątku Philippe977
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Philippe977

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Jestem aktualnie w klasie maturalnej we Francuskim liceum (dokladnie Lycee Professionnel, a więc liceum ze ściślej określonym kierunkiem, jednak matura jest ważna w takim samym stopniu jak w liceum generalnym), chciałbym się dowiedzieć czy z taką maturą mogę ubiegać się o studia na Politechnice Poznańskiej (moje miasto :)). Tutaj mam możliwość kontynuowanie na uniwersytecie, ale chcę wrócić do Polski, najchętniej właśnie na PP z uwagi na to że mam blisko i kierunek mi odpowiada. Na maturze zdaję język polski jako język dodatkowy. Napisałem oczywiście już to dziekanatu, z uwagi na to że raczej nie będę miał możliwości pojawić się osobiście w Poznaniu, a we Francji zapisy na studia zamykają się w styczniu przyszłego roku.

Dziękuje niezmiernie za każdą odpowiedź i pozdrawiam!

Philippe977 napisał:
hciałbym się dowiedzieć czy z taką maturą mogę ubiegać się o studia na Politechnice Poznańskiej (moje miasto ).
Nie powinno być problemu, ale dla pewności napisz do działu rekrutacji Politechniki Poznańskiej, tam udzielą Ci precyzyjnej odpowiedzi.

myflowof_99 napisał:
Nie powinno być problemu, ale dla pewności napisz do działu rekrutacji Politechniki Poznańskiej, tam udzielą Ci precyzyjnej odpowiedzi.

Napisałem, choć wiadomo, czekać można tygodniami :)

p_a_g napisał:
Można też sprawdzić uchwałę senatu w sprawie warunków i trybu rekrutacji:
https://www.put.poznan.pl/sites/default/files/attachments/uchwala_nr_193_-_2016.pdf

Nie mogę zacytować, tak więc w skrócie: Wyniki z matury będą przeliczać na Polską skalę, po czym podejmowana zostaje decyzja. Że tak powiem, wyniki z roku nie będą odgrywały żadnej roli, tylko i wyłącznie wyniki matury? Jak to działa w Polsce przy rekrutacji, na co patrzą? :)

Powrót