G
green.tea
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 44
Witam wszystkich, interesują mnie studia podyplomowe z zakresu kryminologii i kryminalistyki. Jednakże z tego co znalazłam w internecie tylko Wyższa Szkoła Zarządzania w Częstochowie ma w swojej ofercie kryminologię z kryminalistyką. Inne miasta / uczelnie / szkoły oferują oddzielnie kryminologię i oddzielnie kryminalistykę, ewentualnie z czymś innym np z detektywistyką lub ze zwalczaniem przestępczości. Czy mógłby mi ktoś pomóc w wyborze tych studiów? Dodam jeszcze, że wybieram się na nie za rok a nie teraz i w związku z tym mam świadomość, że przez rok coś może się zmienić. Jednakże interesuje mnie Wasza opinia, która uczelnia najlepiej zaoferuje mi takie przygotowanie? Czy tą w Częstochowie ktoś zna, uczył się tam, może coś o niej powiedzieć? I pytanie, które na pewno wiele osób zadaje ale z Wikipedii nie wiele zrozumiałam: czym różni się kryminologia od kryminalistyki i czym można się zajmować będąc kryminologiem a czym będąc kryminalistykiem? Wolałabym zaczerpnąć tego i tego ale Częstochowa jest dość daleko. Ogólnie mieszkam w Toruniu i brałam pod uwagę najdalej Bydgoszcz ale jeśli nic się nie znajdzie to będę musiała zdecydować się na Częstochowę i dojazdy przez pół Polski. Napiszcie co wg Was jest ciekawsze, kryminologia czy kryminalistyka i jak to później wygląda z pracą. Czy ma sens się za to w ogóle zabierać nie mając innego wykształcenia / przygotowania w tym kierunku? Dodam, że jestem po mgr z pracy socjalnej a za rok będę jeszcze po magisterce z pedagogiki resocjalizacyjnej i dopiero teraz zaczęły mnie interesować takie tematy. z góry dziękuję za odpowiedź