Studia prawnicze, a liceum.

• Autor wątku Autor wątku Scaffe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Scaffe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Studia prawnicze, a liceum. + pytanie z innej beczki.

Witam wszystkich, nie wiedziałem w jakim dziale to umieścić więc, ten wydawał mi się najodpowiedniejszy i wolę usłyszeć odpowiedź od osób obeznanych dobrze w temacie.

Mam do was takie pytanie, ponieważ wielu ludzi ci co skończyli bądź studiują prawo a także ci co nie mają nic z tym wspólnego powiadają, że jeśli chce ktoś iść na studia prawnicze to w liceum powinien wybrać profil humanistyczny.

Natomiast pewna osoba ode mnie z rodziny bardzo inteligenty i mądry człowiek po studiach inżynieryjnych mówi, że nie ważne czy matematyka czy polski, ważne aby człowiek potrafił rozmawiać z ludźmi, odnajdywać się w otoczeniu, łatwo przyswajać informację i wiedzę - a także je wykorzystywać.

Dlatego tak jak wyżej napisałem, mam do państwa pytanie/pytania. :

1. Czy w liceum jako przedmioty rozszerzone , jak i maturalne, powinienem wybrać Polski -> Historia -> WoS (Wiedza o Społeczeństwie) -> Język Angielski i ew. Matematyka czy mogę normalnie wybrać przedmioty z profilu matematycznego-fizycznego ?

2. A drugie pytanie z innej beczki, trochę na temat studiów - czy jeżeli maturę ukończę w Polsce a studiować chcę w Niemczech bądź w Stanach (marzenia :D) to czy będą występowały problemy z dostaniem się na uczelnie? - Tak wiem potrzebny jest płynny język.

3. I jeszcze takie jedno pytanko, czy można pełnić obowiązki jednocześnie prokuratora i adwokata ? Czy to jest tak pozwolę sobie to nazwać "wyklucza się", że jak chcesz być adwokatem to prokuratorem już nie możesz być.

@Edit.
4. Pytanie z innej beczki, jeżeli wystąpiła taka sytuacja, że (podam przykładowe imiona) Monika i Adam wspólnie ze sobą żyli mieszkali itp. lecz nie byli po ślubie, Adam był po rozwodzie i miał dzieci. I w okresie czasu kiedy Adam z Moniką wspólnie żyli przez ok 3-4 lata, Adam wziął kredyt, kredyty na Monikę, po uzgodnieniu z nią (ślepa miłość moniki itp.) Następnie ją zdradzał i się rozeszli, i zostawił Monikę z kredytami, czy ona go może pozwać do sądu aby pomógł jej to spłacać, bądź zwrócił jej pieniądze, te które ona spłaciła? - np. Po roku - dwóch od rozejścia się.

Ostatnia edycja:
1. Weź co chcesz, profile i tak w rzeczywistości nie mają wpływu jak chcesz iść gdzieś i mieć lepsze wyniki z rozszerzenia z wosu to przyłóż się sam. Ja brałem wos i ang roz. i jestem zadowolony a byłem na profilu humanistycznym, ale bym go nie wziął jeszcze raz;).

2. Zależy oczywiście od progu, jak punktuje dana uczelnie jakie przedmioty, jaki certyfikat językowy trzeba zdać, czy może być polska matura czy międzynarodowa. Musisz sprawdzać informacje dotyczące konkretnych uniwersytetów.

3.Równocześnie nie.

4.Jak kredyt jest na nią,a miedzy nimi był tylko stosunek konkubinatu to są małe szanse, żeby coś udało się wyciągnąć od "Adama".

Pozdrawiam ;)

macieJakubowski napisał:
4.Jak kredyt jest na nią,a miedzy nimi był tylko stosunek konkubinatu to są małe szanse, żeby coś udało się wyciągnąć od "Adama".

Szanse są, ale to zależy od tego jak sprawa wygląda dowodowo... Rozliczenie konkubinatu i takie tam sprawy... Warto się nad tym na pewno pochylić.

Powrót