Studia prawnicze/drugi kierunek za granicą

• Autor wątku Autor wątku kinga1907
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kinga1907

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Dostałam się na prawo na uniwersytecie Edynburskim, jednak okazało się, że po nich nie mogę zostać w Polsce prawnikiem, a na tym mi głównie zależy. Dlatego chcę zmienić kierunek, a znam osoby, które tam zmieniały i trudno tego zrobić nie jest. W Polsce chcę zacząć studia prawnicze w tym roku, bądź następnym, w trybie indywidualnej organizacji studiów, najlepiej na UJ/UW/UŚ. W przyszłości chciałabym zostać prawnikiem międzynarodowym w korpo lub prokuratorem - muszę zdobyć trochę doświadczenia w obu dziedzinach i uważam, że nie jestem jeszcze gotowa na ostateczną decyzję. Więc reasumując, co byłoby najlepiej studiować razem z prawem polskim na uczelni zagranicznej w mojej sytuacji? Co jest obecnie cenione przez kancelarie międzynarodowe/KSSiP? Głównie interesuje mnie informatyka, psychologia, ekonomia, ewentualnie prawo międzynarodowe... Czy może najlepiej studiować dwa kierunki czysto prawnicze równocześnie? Będę bardzo wdzięczna za poradę.

Ostatnia edycja:
Przez KSSiP jest cenione 140 pkt na teście i następne 35 na kazusach 😁

FiR lub ekonomia. Prócz angielskiego koniecznie drugi język obcy

Malo gdzie wymaga sie drugiego jezyka, tylko jacys glupi hrzy to robia - praktyczne zastosowanie innych jezykow jak angielski jest ZADNE, to zwyczajna kurtuazja... No chyba ze operujesz jakims chinskim czy japonskim ktore faktycznie moga sie przydac ze wzgledu na bariery jezykowe - powodzenia kiedy jakkolwiek uzyteczny poziom osiagniesz przy intensywnej nauce przez 3-4 lata.

Drugi kierunki to jak wyzej, finansowe lub ekonomia, bardziej z naciskiem na finanse zeby ogarnac czy to banking czy sprawozdania.

Polecam tez skupic sie na umiejetnosciach miekkich (to naprawde jest istotne, chociaz jest bardzo duzo poprostu glupic hrow ktorzy nie wiedza o co chodzi naprawde) - to jest wazniejsze niz rycie ksiazek, powiedzialbym nawet ze do korpo raczej ktos taki sie juz nie dostaje. Aktualnie liczy sie umiejetnosc pracowania z informacjami, ich szukania, ogolna inteligencja, umiejetnosc dopasowania sie do kultury organizacyjnej.

Powrót