Studia prawnicze po stosunkach międzynarodowych?

• Autor wątku Autor wątku studentka9070
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

studentka9070

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! Proszę o poradę dotyczaca wyboru kierunku studiów, a konkretniej czy prawo stanowiloby dobre polaczenie ze stosunkami miedzynarodowymi?

Jestem absolwentka studiow licencjackich na kierunku stosunki miedzynarodowe na dobrej, zagranicznej uczelni. Wyjechalam na te studia od razu po maturze z przekonaniem, ze w Polsce ten kierunek studiów nie kojarzy sie za dobrze i ciezko jest odniesc sukces w branzy, a bardzo interesuje mnie polityka zagraniczna i dyplomacja. W trakcie studiow dodatkowo ciezko pracowalam i robilam staze/wolontariaty w branzy. Postanowiłam wrócić do Polski i o ile za granica moje perspektywy byly spore to coraz bardziej obawiam się, że w Polsce ten kierunek jest malo znaczacy.

Stad pojawil sie pomysl abym zaopatrzyla sie w jakis plan B i rozpoczela zaoczne studia prawnicze + dzienna magisterka ze stosunkow (ewentualnie samo prawo dzienne). Bardzo interesuje mnie prawo miedzynarodowe publiczne, na studiach byl to wrecz moj ulubiony przedmiot, mysle, ze odnalazlabym sie rowniez w innych dziedzinach prawa, choc wiadomo, ze to okazaloby sie dopiero na studiach. Mysle, ze prawo mogloby byc dobrym uzupelnieniem mojego wyksztalcenia i umozliwiloby mi specjalizacje w prawie miedzynarodowym (wieksze perspektywy pracy w organizacjach, centrali msz, dzialy prawne miedzynarodowych korporacji), perspektywa sporzadzania pism i umow miedzynarodowych jest bardzo interesujaca.

Bardzo prosze o wszelkie opinie czy pojscie na prawo w wieku 22 lat ma jakis sens? Czy wykonalne jest studiowanie dwoch kierunkow na raz i czy generalnie jest to tego warte? Dodatkowo, czy specjalizacja w prawie miedzynarodowym otwiera jakiekolwiek drzwi i jesli tak to gdzie moglabym szukac pracy po owej specjalizacji?

Pozdrawiam serdecznie

Ostatnia edycja:
Powrót