Studia prawnicze w Szkocji

• Autor wątku Autor wątku nadia1111111111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nadia1111111111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Mieszkam w Szkocji i pragnę zostać prawnikiem. Problem polega na tym, ze tęsknię za Polska i być może kiedyś będę chciała wrócić. Tak wiec pragnę zapytać czy ktoś sie orientuje, czy po ukończeniu licencjatu (LLB - 4 lata), Postgraduate Diploma (odpowiednik angielskiego LPC - 1 rok) i dwuletnich praktyk (co usprawnia do bycia solicitorem - swego rodzaju radca prawny) i popracowaniu paru lat w UK, można zostać radca prawnym w Polsce bez konieczności zaczynania wszystkiego od początku? Mam dopiero 17 lat, ale za parę miesięcy będę aplikować na studia i nie wiem na co sie zdecydować. Czy po ukończeniu tego wszystkiego co wymieniłam, zrobienie doktoratu z prawa polskiego wystarczyłoby?

OIDP studia prawnicze nie sa 'transportowalne' z UK do PL. roznice w systemach prawnych sa zbyt duze.

hey ja mam LLB w scots law i LLM w international law właśnie ze szkocji i zaczynam studia prawnicze w polsce w tym roku,

niestety polska nie nalezy do commonwealth i nie da się tutaj w polsce być prawnikiem z wyktałceniem prawnika szkockiego
na pewno mozesz sie przenies do USA indii dubaju czy innych panstw i tam pracować ale nie w polsce

ja nie żałuje moich studiów, były niesamowite, mam wiedze prawnicza ktorej w polsce nie da sie zdobyć i mam zamiar sie spejalizowac w prawie miedzynarodowym po ukończeniu tutaj w polsce studiów

takze przemyśl decyzje o robieniu LLB x

holabola1 napisał:
hey ja mam LLB w scots law i LLM w international law właśnie ze szkocji i zaczynam studia prawnicze w polsce w tym roku,

niestety polska nie nalezy do commonwealth i nie da się tutaj w polsce być prawnikiem z wyktałceniem prawnika szkockiego
na pewno mozesz sie przenies do USA indii dubaju czy innych panstw i tam pracować ale nie w polsce

ja nie żałuje moich studiów, były niesamowite, mam wiedze prawnicza ktorej w polsce nie da sie zdobyć i mam zamiar sie spejalizowac w prawie miedzynarodowym po ukończeniu tutaj w polsce studiów

takze przemyśl decyzje o robieniu LLB x

Dzięki za odpowiedź. Czy jesteś już po traineeship czy tylko po LLB? I czy byłaby jakaś różnica jeżeli ktoś by był już solicitorem/advocatem w Szkocji czy sytuacja byłaby taka sama jak po samych studiach po powrocie do pl ?

Powrót