Studia prawnicze

• Autor wątku Autor wątku Mitski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

Mitski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jestem tegorocznym maturzystą. Chciałbym rozpocząć studia od października, interesują mnie kierunki prawo bądź ekonomia. Po którym z tych kierunków mam większe szanse na rozwinięcie skrzydeł, lub chociaż pracę w zawodzie na godnych warunkach? Czy wybór miasta na miejsce studiów ma duży wpływ na znalezienie pracy? Dodam, że obydwa kierunki leżą w kręgu moich zainteresowań.

Najlepiej połączyć prawo z ekonomią lub finansami i rachunkowością :) idź na renomowaną państwową uczelnię typu UW czy UJ.

Miarodajnym wyznacznikiem poziomu kształcenia w przypadku prawa jest zdawalność na aplikacje prawnicze. Najwięcej osób dostaje się na aplikacje zarówno te korporacyjne jak i specjalistyczne właśnie po UJ i UW.

Natomiast jedynym kierunkiem, który daje pewność zatrudnienia w zawodzie jest Medycyna. Fajną opcją są studia medyczne/stomatologiczne + nauka języków obcych angielskiego/niemieckiego pod kątem pracy za granicą. Jakbym był w Twoim wieku to bym rozważył taką opcję. Medycyna jest bardziej uniwersalnym kierunkiem niż prawo.
Jako lekarz możesz pacować na całym świecie :)

Ostatnia edycja:
PrawoManiak napisał:

wcześniej jednak trzeba nostryfikować dyplom
w niektórych krajach jest to niewykonalne np. w Australii
stąd polscy lekarze często pracują tam jako pielęgniarze,...

EwaP1990 napisał:
wcześniej jednak trzeba nostryfikować dyplom
w niektórych krajach jest to niewykonalne np. w Australii
stąd polscy lekarze często pracują tam jako pielęgniarze,...

No dobrze a gdzie możesz pracować z dyplomem prawnika poza Polską ?:)

PrawoManiak napisał:
Najlepiej połączyć prawo z ekonomią lub finansami i rachunkowością :) idź na renomowaną państwową uczelnię typu UW czy UJ.

Miarodajnym wyznacznikiem poziomu kształcenia w przypadku prawa jest zdawalność na aplikacje prawnicze. Najwięcej osób dostaje się na aplikacje zarówno te korporacyjne jak i specjalistyczne właśnie po UJ i UW.

Natomiast jedynym kierunkiem, który daje pewność zatrudnienia w zawodzie jest Medycyna. Fajną opcją są studia medyczne/stomatologiczne + nauka języków obcych angielskiego/niemieckiego pod kątem pracy za granicą. Jakbym był w Twoim wieku to bym rozważył taką opcję. Medycyna jest bardziej uniwersalnym kierunkiem niż prawo.
Wiadomo, że medycyna to najlepsza opcja i gwarancja dobrego zawodu, tylko że nigdy nie wiązałem z nią przyszłości i nigdy się w tym kierunku nie przygotowywałem, ponieważ jest to dla mnie mało interesujące :) skoro warto studiować jednocześnie prawo i ekonomię, to za który kierunek brać się jako pierwszy? Podobno po prawie ciężko się usamodzielnić bez aplikacji, to znaczy, że lepiej wziąć ekonomię jako podstawowy kierunek a potem dopiero dobrać prawo, czy w zasadzie jest to bez różnicy?

Ekonomia to słąby wybór. Weź finanse i rachunkowość.

xD

Weź co tam Ci podpasuje, byle na dobrej uczelni i rób to solidnie (staże, praktyki, takie tam). Lepiej byc dobrym historykiem czy magistrem politologii niż kiepskim prawnikiem.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót