Studia

• Autor wątku Autor wątku Fionella
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fionella

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Studiuję na uczelni X, gdzie zaliczyłam 1 rok studiów na filologii. Chciałabym się jednak przenieść na uczelnię Y na zupełnie inny kierunek studiów - po prostu przystąpić do rekrutacji i zacząć od 1 roku. Chciałabym jednak zachować jak najdłużej legitymację, zależy mi na uldze, która jednak jest spora. Czy mogę tak zrobić? Czy przy wypełnianiu papierów, jeśli przejdę pomyślnie rekrutację, będę musiała jakoś zaznaczyć/wpisać, że gdzieś już studiuję? Trzeba chyba też podać wykorzystane ECTS - gdzie znajdę informację ile punktów zużyłam?

Jeżeli masz ważną legitymację to zachowujesz zniżki do 31.10. Jeżeli zostałaś przyjęta na inną uczelnię (kierunek) będziesz miała prawa studenta od 1.10.
O ilość wykorzystanych ECTS zapytaj się w Dziekanacie - podejrzą w systemie POLON.

Ale czy będę musiała wpisać, że wciąż jestem zapisana na inna uczelnię? Nie każą mi wtedy płacić jak za drugi kierunek czy coś podobnego? Bo chciałabym zrezygnować z uczelni X dopiero po przyjęciu na uczelnię Y i posiadaniu już legitymacji z Y.

Nie. A kiedy kończy się rekrutacja? Przecież wcześniej będziesz miała decyzję o przyjęciu.

Wyniki będą 16 września, potem składanie papierów, ale nową legitymację dostanę pewnie dopiero w październiku. A nie chciałabym, aby wynikło jakieś dodatkowe płacenie czy wręcz unieważnienie mojego przyjęcia na Y z powodu bycia studentką już w X.

Nie ma prawnej możliwości zrobienia czegoś takiego. Płaciło się za równoległe studiowanie dwóch kierunków. Prawo nie zakazuje studiowania na wielu uczelniach, i to nie koniecznie jednocześnie.

Powrót