stwierdzeni nabycia spadku - a złe adresy korespondencyjne

• Autor wątku Autor wątku flylanter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

flylanter

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam

Po wielu próbach udało mi się dogadać z spadkobiercami i dali mi swoje adresy korespondencyjne i złożyłem wniosek do sądu lecz dostałem odpowiedz że dwoje spadkobierców nie odebrało pisma i sąd wzywa mnie do uzupelnienia.
Problem mam z spadkobiercami którzy są rodzenstwem:
Brat1 *mieszka w polsce podał adres odebrał papiery
Brat2 * nie mieszka w polsce podał adres polski pod którym miał to ktos dla niego odebrać jednak tak się nie stało
siostra *przebywa za granicą kilka miesiecy temu dostalem od niej adres do placowki w której przebywala (osrodek zamkniety dla kobiet) - nie odebrała pisma juz tam nie przebywa i nie ma z nią kontaktu

*BRAT nr2*
1)w pismie od sądu widnieje taki zapis:
" zobowiązuje do doreczenia przesyłki uczesntnikowi Ł.S. odpisu wniosku za pośrednictwem komornika.
Sąd przysyła korespondencje niepodjętą przez uczestnia oraz inofrmuje, iż uczestnik nie odebrał korespondencji wysłanej na wskazany adres, przesyłka wróciła po podwójnej awizacji, co skutkuje koniecznością doręczenia przesyłki przez wnioskodawcę za pośrednictwem komornika. Jeśli przesyłka w ciągu dwóch miesięcy nie i zostanie doręczona przez Komornika,albo wnioskodawca w tym terminie nie wskaże innego innego ustalonego aktualnego adresu uczestnika, wówczas postępowanie zostanie zawieszone"
siostra
2)sąd jednocześnie wskazuje, iż nie powiodła się również próba doręczenia korespondencji dla uczestniczki M.S. wobec tego zwraca się o wskazanie, czy istnieje możliwości weryfikacji czy wskazany adres jest aktualny i czy istnieje możliwosc ustalenia dla uczestniczki pełnomocnika dla doręczen w kraju, co znaczenie przyspieszy postępowanie.

No i teraz mam takie pytanie:

Brat2
A.Czy jak pójde do komornika i podam ten sam adres pod którym nikt nie odebrał listu to coś to da ? czy musze komornikowi podać jakiś nowy adres?
B.Próbuje się skontaktować z Bratem2 aby dał pelnomocnictwo bratu 1 do odbioru korespondencji ale narazie bezskutecznie czy to ma sens?
C. jakie mam jeszcze ewentualne wyjscie z tej sytuacji?

Siostra
D. Próbuje równiez załatwić to pelnomcnictwo na ale to droga przez mękę brak kontaktu ;/
E. Czy jakbym podał do sądu adres korespondencyjny do Brata 1 zeby odebrał papiery dla Brata2 i sostre bez tego pełnomocnictwa to cos to da ?

Powrót