Stwierdzenie Nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku Pati Lip.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pati Lip.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam mam takie pytanko. Chce złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku. Moja kuzynka również ma prawo do dziedziczenia spadku, jednak nie widziałam jej od wielu lat i nie wiem gdzie przebywa ponieważ wyjechała za granicę do Kanady. Co w takim przypadku mam zrobić?? Wpisać ją jako osobe dziedziczącą nie podając adresu czy w takim przypadku wyznaczyć osobe która będzie dbała o jej interes??

Z góry dziekuje Pati

Wpisać jako osobę dziedziczącą (uczestnika postępowania).

Złożenie przed sądem oświadczenia, że nie ma żadnych innych spadkobierców (w tym przypadku - złożenie oświadczenia niezgodnego z prawdą) byłoby czynem karalnym.

Zdaję sobie sprawę, że to komplikuje sytuację. Jeżeli wie Pani, że istnieje poza Panią inny spadkobierca, ale nie zna Pani jego adresu - nie pozostaje nic innego, jak tylko wyłuszczyć sądowi sprawę i wnieść o ustanowienie dla tej osoby kuratora dla doręczeń (art. 143 i następne KPC).

No tak nie byłam pewna czy trzeba wpisywać Czy nie i czy rzeczywiście kuratora Sąd wyznaczy aby dbał o interesy dziedziczącego. Upewniłam się w 100% . Dziękuje za pomoc!

Pozdrawiam PATI:)

Powrót