stwierdzenie nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku enliberte
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

enliberte

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Mam pytanie dotyczące stwierdzenia nabycia spadku po mamie. Zmarła 40 lat temu zostawiając mnie, siostrę i ojca. Moja siostra zmarła, a ojciec ponownie się ożenił i miał troje dzieci. Ojciec zmarł. Czy mogę starać się jednym wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku po mamie, siostrze i tacie? Jeżeli staram się tylko o stwierdzenie nabycia spadku po mamie, to czy we wniosku jako znanych spadkobierców podaję tylko zmarłą bezdzietnie siostrę i zmarłego ojca, czy jego 2-gą żonę i dzieci z drugiego małżeństwa też? Nowa rodzina ojca nie dziedziczyła bezpośrednio po mojej mamie, ale składam wniosek już po śmierci ojca, a oni odziedziczyli część udziału, który przypadł ojcu po śmierci mamy.

Gdy jest otwartych kilka spadków po kilku osobach, które dziedziczą po sobie, idziemy od dołu, czyli od tej osoby, która zmarła ostatnia. Wynika to z tego, że w postępowaniu o stwierdzeniu nabycia spadku sąd musi ustalić krąg uczestników i żeby to ustalić musi wiedzieć, kto dziedziczy po zmarłych spadkobiercach spadkodawcy.
Więc można zrobić w jednym postępowaniu stwierdzenie nabycia spadku po matce, siostrze i ojcu. Będą wówczas trzy opłaty od wniosku.

Tak więc należy przeprowadzić postępowanie po matce i ojcu oraz siostrze- gdyż będzie to miało bezpośredni wpływ na krąg uczestników postępowania. Uczestnikami postępowania są zawsze osoby żyjące. We wniosku poda Pani tych którzy żyją i byliby spadkobiercami ustawowymi a resztę Sąd ewentualnie wezwie do udziału w sprawie po złożeniu przez Panią zapewnienia spadkowego.
--
dementii

Witam mam pytanie do tego wątku, sprawa jest bardzo podobna.
Chciałbym zapytac jak sformułować petitum wniosku o stwierdzenie nabycia spadku. Chronologicznie - wg otwarcia spadku - wnosic o stwierdzenie nabycia spadku po każdym z zarłym, czy też wygląda to nieco inaczej?
pozdrawiam

Zgodnie z art. 1026 kc -stwierdzenie nabycia spadku nie może nastąpić przed upływem sześciu miesięcy od otwarcia spadku, chyba, że wszyscy znani spadkobiercy złożyli już oświadczenia o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku.

Podajesz chronologicznie we wniosku od dołu, czyli od tej osoby, która zmarła ostatnia i wnosisz od każdego z wymienionych spadkodawców opłatę po 50zł.
--
dementii

Z praktyki dodam - jeśli rodzina jest duża, sporo osób zmarło i dziedziczą któreś z kolei osoby (dalsi zstępni np.) - warto jest spróbować zrobić małe drzewo genealogiczne. Wizualnie, bardzo to pomaga - jako załącznik do wniosku.

Dziękuje za pomoc.
Mam jeszcze jedno pytanie: czy wnosić o stwierdzenie nabycia spadku przez osobę, która aktualnie nie zyje? Np jest to zona, która dziedziczyła po meżu, a teraz ma po niej dziedziczyc ich dziecko. Te postepowania spadkowe maja byc połączone.

pozdrawiam

nie, zawsze wnioskodawcą musi być osoba żyjąca:)
--
dementii

Rozumiem, ze osoba niezyjąca nie moze byc ani uczestnikiem ani wnioskodawca, to nautralne. W takim razie jak sformulowac żadanie wniosku w nastepującej sytuacji:
Zmarł X po którym dziedziczy Z i Y. Umiera Z po której dziedziczy Y. Postepowanie spadkowe nie zostało przeprowadzone w żadnej ze spraw. Jak wobec tego sformulowac petitum, w szczegolności w tej pierwszej sprawie, gdzie aktualnie nie zyje tez spadkobierca (Z), a zyl w chwili otwarcia spadku po X?
Dziekuje za odpowiedz.
pozdrawiam

normalnie, tak jak w każdej innej sprawie;

po x dziedziczą z i y i koniec; uczestnikami muszą być y oraz spadkobiercy z, bo są zainteresowanymi;

natomiast stwierdzenie spadku po pozostałych osobach jest również możliwe, ale do tego trzeba osobny wniosek (plus 50 zł opłaty); przy czym musi się zgadzać właściwość sądu - czyli ta zmarła osoba również musiała mieszkać w miejscowośc właściwej dla sądu dla osoby x.

Powrót