Stwierdzenie nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku Petent1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Petent1

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Dzień dobry. Chciałabym zapytać o kilka kwestii związanych ze sprawą nabycia spadku, która mnie czeka.

1. Czy będzie mi potrzebny adwokat, skoro przepisano mi spadek w testamencie w obecności notariusza i z jego podpisem?

2. Czy mogłabym wybrać kogoś, kto stałby obok mnie na sprawie i mnie reprezentował, chociaż nie byłby to prawnik?

3. Czy gdybym nie zdecydowała się na adwokata i w trakcie rozprawy zauważyłabym, że potencjalni adwokaci drugiej strony próbują podważyć mój testament, przysługiwałoby mi prawo powiedzenia: "nie rozumiem, co się dzieje, potrzebuję adwokata i proszę o przełożenie terminu"?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Petent1 napisał:
1. Czy będzie mi potrzebny adwokat, skoro przepisano mi spadek w testamencie w obecności notariusza i z jego podpisem?
Nie jest wymagany a czy potrzebny to już Pani musi rozstrzygnąć.
Petent1 napisał:
2. Czy mogłabym wybrać kogoś, kto stałby obok mnie na sprawie i mnie reprezentował, chociaż nie byłby to prawnik?
Przepis prawny:
art. 87 Kodeks postępowania cywilnego (fragment)
§ 1. Pełnomocnikiem może być adwokat lub radca prawny, w sprawach własności intelektualnej także rzecznik patentowy, a w sprawach restrukturyzacji i upadłości także osoba posiadająca licencję doradcy restrukturyzacyjnego, a ponadto osoba sprawująca zarząd majątkiem lub interesami strony oraz osoba pozostająca ze stroną w stałym stosunku zlecenia, jeżeli przedmiot sprawy wchodzi w zakres tego zlecenia, współuczestnik sporu, jak również małżonek, rodzeństwo, zstępni lub wstępni strony oraz osoby pozostające ze stroną w stosunku przysposobienia.
Petent1 napisał:
3. Czy gdybym nie zdecydowała się na adwokata i w trakcie rozprawy zauważyłabym, że potencjalni adwokaci drugiej strony próbują podważyć mój testament, przysługiwałoby mi prawo powiedzenia: "nie rozumiem, co się dzieje, potrzebuję adwokata i proszę o przełożenie terminu"?
Tak, natomiast sąd też może w takiej sytuacji pomóc w wyjaśnieniu sytuacji i nie ma obowiązku przerywać rozprawy i wyznaczać kolejnego terminu, chyba że wyraźnie będzie widoczne, że samodzielnie nie jest Pani w stanie siebie reprezentować.

Powrót