Stwierdzenie tytułu wykonawczego na kwotę większą niż faktyczna

• Autor wątku Autor wątku zapaleniec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zapaleniec

Użytkownik
Odpowiedzi
332
Witam,

Mam kontrahenta który nie płacił mi za wykonane usługi, prosiłem go wiele razy, robiłem korekty obniżające, złożyłem pozew, prosil by wycofać bo zaplaci. Wycofałem nie zapłacił.
W końcu wkurzyłem się pozew złożyłem, sprawę wygrałem, mam tytuł wykonawczy.

Kwota długu: 8000zł na tytule wykonawczym.
Od chwili wystawienia Nakazu zapłaty (1 października 2014) wpłacono mi od dłużnika 4 000zł.

Wiem że też przed wystawieniem tytułu nakazowego dłużnik płacił jakieś sumy ale ja już sam się pogubiłem za które faktury co i jak. Było dziesiątki faktur, korekt itd. Nie jestem w stanie dowiedzieć się co za co było zapłacone a co nie. Teraz musiałbym prowadzić dochodzenie gdzie zrobiono nadpłaty, które przelewy za co itd. Nie mam na to czasu i chęci zwłaszcza że tyle męczyłem się z tymi ludźmi.

PODSUMOWANIE:
- 2 października 2014 - wystawienie nakazu zapłaty (8000zł)
- 15 października 2014 - zapłacono 4 000zł
- (w między czasie brak odwołania od nakazu zapłaty)
- 6 luty 2015 - doręczenie mi klauzuli wykonalności na kwotę 8 000zł.

Wiem też że dostawałem jakieś małe kwoty typu 200, 600zł przed 2 października, ale już sam się pogubiłem za co one były, czy za fakury wcześniejsze czy nie. Bo z tytułu zapłaty to nie wynika.

Klauzulę wykonalności nadano 6 lutego 2015
Jeśli zaniosę ten tytuł wykonawczy do komornika na kwotę 8 000zł to co on zrobi? Będzie ustalał jaki jest faktyczny dług, czy też ściągnie całość a ewentualnie dłużnik będzie miał do mnie roszczenia odnośnie nadpłaty?

Ostatnia edycja:
Bardzo proszę o pomoc

zapaleniec napisał:
Jeśli zaniosę ten tytuł wykonawczy do komornika na kwotę 8 000zł to co on zrobi?
Z opisu wynika, że ma przesłanki by bronić się powództwem przeciwegzekucyjnym.

Radzę dokonać rozliczenia zobowiązań. Śmieszne tłumaczenie;

" ja już sam się pogubiłem za które faktury co i jak. Było dziesiątki faktur, korekt itd. Nie jestem w stanie dowiedzieć się co za co było zapłacone a co nie. Teraz musiałbym prowadzić dochodzenie gdzie zrobiono nadpłaty, które przelewy za co itd. Nie mam na to czasu i chęci zwłaszcza że tyle męczyłem się z tymi ludźmi."

Ostatnia edycja:
zapaleniec napisał:
Jeśli zaniosę ten tytuł wykonawczy do komornika na kwotę 8 000zł to co on zrobi? Będzie ustalał jaki jest faktyczny dług, czy też ściągnie całość a ewentualnie dłużnik będzie miał do mnie roszczenia odnośnie nadpłaty?

Będzie egzekwował całość. Nie ma kompetencji do badania zasadności roszczenia stwierdzonego tytułem. Dłużnik w takim przypadku może jednak wytoczyć powództwo przeciwegzekucyjne podnosząc zarzut spełnienia świadczenia - jeśli wygra, poniesiesz koszty postępowania.

Radzę złożyć wniosek egzekucyjny ograniczony do kwoty rzeczywistego długu. Nie przesadzaj, że nie jesteś tego w stanie wyliczyć.

1.Jakie są koszta komornicze w przypadku ściągnięcia długu np: 1000zł a 3000 zł ?
2. W przypadku wytoczenia powództwa przeciwegzekucyjnego, rozumiem że windykacja jest zatrzymana i znów będę czekał kilka miesięcy na rozpatrzenie przez sąd ?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Twoja księgowa powinna dokładnie wiedzieć ile kontrahent Ci jest winien.

Lepiej to dokładnie prześledzić niż narazić się na powództwo, zawieszenie egzekucji i kilkumiesięczne oczekiwanie na rozstrzygnięcie.

Powrót