Stworzenie własnego Państwa

• Autor wątku Autor wątku Michael005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

Michael005

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Interesuje mnie to czego jeszcze potrzebuje oprócz kawałka ziemi na oceanie(wyspy),Hymnu,herbu,flagi i uchwalenia konstytucji ,aby stworzyć własne państwo.Ile może mnie kosztować usypanie własnej wyspy?Czy bardziej się opłaca kupić wyspę?Skąd brać mieszkańców?Jak namówić ich do służby wojskowej?I czy postawienie fortu na wodzie wielkości Sealandii jest drogie?

Pisałem już w innym temacie, że podstawowym warunkiem istnienia państwa (jako podmiotu prawa międzynarodowego) jest posiadanie terytorium na które liczyć raczej nie możesz. Polsko-niemiecki Mieszany Trybunał Rozjemczy w 1929 uwzględnił trzy najważniejsze elementy tj. ludność, terytorium i władze najwyższą. Konwencja o prawach i obowiązkach państw z 26 grudnia 1933 (VII Konferencja panamerykańska w Montevideo) uznała również konieczność posiadania zdolności do utrzymywania stosunków z innymi państwami. Zresztą Twoje jednoosobowe państwo nie zostałoby nigdy uznane. Przy obecnym podziale mapy politycznej nie znalazłbyś terytorium stanowiącego tzw. res nullius. Jest wyjątek w postaci teoretycznej szansy na powstanie nowych wysp (np. wyspy wulkaniczne). A z usypywaniem i kupowaniem wyspy bądź stawianiem fortów to... bądźmy poważni. Skądinąd Sealand zostało wystawione na sprzedaż za 750 mln euro.

Michael005 napisał:
Witam!
Interesuje mnie to czego jeszcze potrzebuje oprócz kawałka ziemi na oceanie(wyspy),Hymnu,herbu,flagi i uchwalenia konstytucji ,aby stworzyć własne państwo.Ile może mnie kosztować usypanie własnej wyspy?Czy bardziej się opłaca kupić wyspę?Skąd brać mieszkańców?Jak namówić ich do służby wojskowej?I czy postawienie fortu na wodzie wielkości Sealandii jest drogie?
Na te i inne pytania dostaniesz odpowiedź w najbliższej poradni zdrowia psychicznego. Natomiast proszę nie zaśmiecać forum prawnego. Temat zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót